Čtvrtek, 18. dubna 2024

Mezi chráněná území přibude kaňonovité labské údolí

 Mezi chráněná území přibude kaňonovité labské údolí

Na seznam evropsky chráněných území přibude kaňonovité labské údolí. Vláda schválila příslušné nařízení, které navazuje na květnové rozhodnutí kabinetu v této záležitosti. Novinářům to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Připomněl, že Evropská komise požadovala zařazení i luk u Přelouče, což vláda už dříve odmítla.

"Doplňuje se jedna ze dvou požadovaných lokalit a zároveň čekáme na stanovisko komise k tomuto rozhodnutí," uvedl Brabec.

Brusel již rozhodl o zahájení řízení s ČR pro porušení evropského práva kvůli vynechání chráněných lokalit na Labi. Jde o první fázi několikastupňového řízení. "Lze důvodně předpokládat, že komise shledá doplnění národního seznamu EVL jako nedostatečné a velmi záhy posune infringementové řízení do dalších fází," upozornilo MŽP v důvodové zprávě k předloženému materiálu. Řízení může směřovat až k evropskému soudnímu dvoru.

Stát by mohl v krajním případě dostat jednorázovou pokutu dva miliony eur (54 milionů Kč) a platit by musel penále 10.000 eur denně (zhruba 8,37 milionu Kč měsíčně) do té doby, než by lokality do seznamu zařadil. Rovněž hrozí, že pokud se požadované lokality na seznam nedostanou, může vnitrozemská vodní doprava přijít až o sedm miliard korun z evropských dotací.

Kabinet začátkem května schválil, aby se na seznam přidalo kaňonovité labské údolí, vyškrtl z něj ale unikátní bahnité náplavy, místo v řece, kde roste specifická vegetace. Variantu bez náplav navrhlo ministerstvo dopravy kvůli plánovanému děčínskému jezu. Ředitel ekologické organizace Beleco Jan Dušek rozhodnutí kritizoval, podle něj kabinet vyřadil nejvíce ohrožené území v takzvané lokalitě Porta Bohemica.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů