Čtvrtek, 28. března 2024

V Lvově odpadková krize dospěla k nepokojům

V Lvově odpadková krize dospěla k nepokojům

Až do potyček mezi rozhorlenými demonstranty a policisty vyústily problémy s nevyvážením odpadu ve Lvově na západě Ukrajiny. Policisté zabránili demonstrantům vtrhnout do budovy radnice, na místě bylo podle místních médií soustředěno na tisíc příslušníků pořádkových sil. Starosta Andrij Sadovyj obvinil z nepokojů krajní nacionalisty a poděkoval pořádkovým silám, že zabránily krveprolití. Lvov má jako bašta ukrajinského nacionalismu i celostátní význam.

Obyvatelé Lvova kritizují městské úřady za nečinnost a neschopnost vyřešit problémy s odpady. Ty vznikly kvůli požáru na skládce, kde nedávno zahynuli nejméně tři hasiči poté, co se při boji s plameny ocitli pod závalem. Čtvrtý člověk se dosud pohřešuje. Firma, která má odvoz odpadu na starosti, pozastavila svou činnost, protože skládka stále doutná. Radnice se domnívá, že požár mohl být dílem žhářů.

Zatímco demonstranti požadují demisi starosty, Sadovyj požádal prezidenta a premiéra, aby vyhlásili ve městě stav nouze.

Starosta vysvětlil koncentraci policejních sil tím, že od tajných služeb dostal varování, že hrozí násilné obsazení radnice. Policisté a příslušníci Národní gardy pak "zachránili situaci", když se krajní nacionalisté pokusili vzít radnici útokem.

"Neumím si představit, co by se stalo, kdyby uvnitř radnice nebyli policisté. Došlo by k velikému neštěstí, prostě by tekla krev," řekl Sadovyj podle agentury Interfax-Ukrajina.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů