Pátek, 19. dubna 2024

Ve středních Čechách přibude deset chráněných území

 Ve středních Čechách přibude deset chráněných území

Ve středních Čechách přibude deset chráněných území. Vzniknou na Kladensku, Benešovsku, Příbramsku, Mladoboleslavsku, Mělnicku a v okrese Praha-východ. O jejich vyhlášení dnes rozhodli krajští radní. Hlavním cílem je zajistit podmínky pro zachování zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů, řekl novinářům hejtman Miloš Petera (ČSSD).

V přírodní památce Kaňon Vltavy u Sedlce v okrese Praha-východ jsou předmětem ochrany přírodní stanoviště skalních stepí, patřící mezi evropsky významné lokality. V Krnčí a Volešce na Kladensku jsou to vápencové bučiny, v přírodní památce Les u Libeže na Benešovsku populace kriticky ohroženého zvonku hadincovitého a v Loukách u Drahlína na Příbramsku modrásci očkovaný a bahenní.

Vzácné druhy rostlin, mimo jiné koniklec luční český, se vyskytují v lokalitě Na horách u Křešína na Příbramsku. Ochranu potřebují také oblasti Pahorek u Ledčic na Mělnicku, Niva Bělé u Klokočky poblíž Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku, Vymyšlená pěšina na Příbramsku, Žerka a Vehlovické opuky na Mělnicku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů