Čtvrtek, 18. dubna 2024

CHKO Brdy: Intenzivně se značí turistické stezky, budují naučné stezky a probíhá očista od pyrotechnické zátěže.

CHKO Brdy: Intenzivně se značí turistické stezky, budují naučné stezky a probíhá očista od pyrotechnické zátěže.

Po roce se ministři Richard Brabec a Martin Stropnický vrátili do míst bývalého vojenského újezdu Brdy, aby zhodnotili, jak se mj. daří likvidovat pyrotechnickou zátěž území a jak se rozvíjí před půl rokem vyhlášená CHKO Brdy. Při té příležitosti se v Příbrami setkali se starosty brdských obcí a v místech, kde se právě intenzivně značí území turistickými značkami, symbolicky připevnili historicky první rozcestník. Oba ministry doprovázeli náčelník Generálního štábu Armády ČR generálporučík Josef Bečvář, ředitel AOPK ČR František Pelc, ředitel Vojenských lesů a statků Josef Vojáček a předseda Klubu českých turistů Karel Markvart.

,,Je povzbuzující vidět, jak se území, které bylo téměř 100 let zapovězené, nepřístupné, postupně otevírá návštěvníkům. Díky značení Klubu českých turistů bude čím dál tím více bezpečně prostupnou pro pěší i cyklisty. Jsem zvědav na to, jak bude tento kraj přitažlivý pro české i zahraniční turisty. Na 14 místech v této chráněné krajinné oblasti AOPK ČR již nainstalovala měřiče návštěvnosti a první výsledky budou během letošních prázdnin, tak se to brzy dozvíme," prozrazuje ministr Richard Brabec.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR pro novou CHKO podnikla celou řadu kroků k jejímu rozvoji. Spolu s Vojenskými lesy a statky ČR podepsala smlouvu na realizaci projektu Dům přírody v Brdech a na vybudování naučných stezek v Brdech do r. 2018. V okolí Domu přírody by měla být zřízena geologická naučná stezka a vnější interaktivní expozice. Odtud povedou turistické trasy s průvodcem v různém stupni obtížnosti. Dům přírody doplní menší informační středisko CHKO v některé z brdských obcí. Další spoluprací s VLK ČR je dohoda o možnosti dokumentace, výzkumu a ochrany mimořádně velkých živých i mrtvých stromů, které jsou významnými stanovišti pro dlouhodobé přežívání mnoha živočišných a rostlinných druhů. V přírodě se dají rozpoznat označením modrého trojúhelníku.

Pro informační centra v regionu (Příbram, Strašice, Hořovice, Rokycany, Spálené Poříčí, Rožmitál pod Třemšínem a Hořehledy) zařizuje zpracování informačních tabulí do jejich expozic, bannerů a textových informačních letáků i publikací. Po prázdninách by mělo být každé z infocenter vybaveno základní expozicí propagující přírodní hodnoty a ochranu přírody a krajiny Brd. ,,Celé vybavení pro brdská informační centra je v hodnotě zhruba 300 tisíc korun. Kromě toho připravujeme další péči o bezlesé oblasti. Z národních prostředků Programu péče o krajinu by tak měla být zajištěna pastva v kotlině Padrťských rybníků, pastva na Vystrkově, kosení Skelná Huť nebo kosení a výřezy v kotlině Padrťských rybníků," informuje ředitel AOPK ČR Pelc.

Turistické značení probíhá v oblastech, které jsou mimo území se zakázaným vstupem kvůli pyrotechnické zátěži. Jedná se tedy o okrajové části bývalého vojenského újezdu. ,,Značení provádí značkaři Klubu českých turistů v oblastech Strašic, Hrachoviště, označena je již přístupová cesta k jednomu z nejatraktivnějších míst CHKO Brdy - k Padrťským rybníkům. Naším cílem je vyznačit zhruba 70 km tras do začátku letních prázdnin," říká předseda KČT Markvart.

Pyrotechnická očista postupuje podle plánu, celé území vojenského újezdu Brdy má být vyčištěno do konce roku 2017. ,,Nasadili jsme na ně 51 pyrotechniků, kteří do konce května prošli 7568 ha, tj. asi 60 % rozlohy rušeného vojenského újezdu," doplňuje ministr obrany Martin Stropnický a pokračuje: ,,Celý prostor Brd byl pro lepší plánování pyrotechnického výzkumu rozdělen do sektorů. Očista se provádí z okrajových částí směrem dovnitř, tím postupně dochází ke zmenšování nebezpečného prostoru. Chtěl bych zároveň doporučit návštěvníkům CHKO, aby respektovali oblasti se zákazem vstupu. Jen doposud náš pyrotechnický tým našel a zlikvidoval 7196 kusů nevybuchlé munice."

V Příbrami dnes čekali na oba ministry starostové pobrdských obcí, kterých se vyhlášení CHKO Brdy dotýká. Řešila se mj. přítomnost Armády ČR v regionu, spolupráce Vojenských lesů a statků ČR s obcemi, ochrana pitných zdrojů, ochrana před povodněmi, zhoršený mobilní signál v území i zajištění záchranné služby a služeb integrovaného záchranného systému pro větší bezpečnost obyvatel a návštěvníků Brd.

,,Obcím náležejícím k CHKO Brdy se od ledna 2016 zvýšily náklady, a to např. na turistickou infrastrukturu, proto jsem starosty upozornil na dotační tituly MŽP, díky kterým by se mohlo mnohé v obcích zlepšit, ale jejich rozpočtu by se to příliš nedotklo. Tak například letos v srpnu máme naplánovanou výzvu na pořízení či aktualizaci studie systému sídelní zeleně s alokací 345,5 milionu korun. Vybudovat turistickou infrastrukturu jako dřevěné/povalové chodníky, upravit povrchy cest, postavit lávky, zábradlí, schody, žebříky nebo vybudovat prvky pro interpretaci chráněných území jako informační panely, naučné stezky a návštěvnická střediska, na to všechno vypíšeme výzvu v prvním kvartále roku 2017. Na podzim letošního roku připravujeme dvě výzvy pro obce na podporu alternativní dopravy. První s alokací 150 milionů korun je na nákup vozidel na alternativní pohon (elektromobily, CNG a plug-in hybridy), druhá pak na zavedení alternativních způsobů dopravy, jakou je bikesharing. Z navržené alokace 20 milionů korun půjde provést nákup elektrokol a stojanů," dodává ministr Brabec.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů