Pátek, 19. dubna 2024

EU navrhla zpřísnit od podzimu 2017 testy automobilových emisí

EU navrhla zpřísnit od podzimu 2017 testy automobilových emisí

Testování spotřeby paliva a emisí oxidu uhličitého u osobních aut by v Evropské unii od podzimu příštího roku mělo být přísnější. Vyplývá to z návrhů, které dnes představili regulátoři. Jde o další část unijní odpovědi na skandál v největší evropské automobilce Volkswagen, který se týká právě manipulace s měřením emisí.

Podle návrhů, o kterých dnes informovala Evropská komise, by se přísnější testy od září 2017 vztahovaly na nová osobní auta. O rok později by byly povinné pro všechna vozidla.

"Je to zásadní krok k obnovení důvěryhodnosti," uvedl v prohlášení evropský komisař pro ochranu klimatu a energetiku Miguel Arias Ca?ete. Návrhy ještě musí schválit Evropský parlament a členské státy EU.

Koncem letošního nebo začátkem příštího roku by Evropská komise měla přehodnotit normy pro emise CO2 a spotřebu pohonných hmot pro období po roce 2020. Díky novému způsobu testování by regulátoři mohli dodržování těchto norem lépe ohlídat, uvedla agentura Reuters.

Automobilové emise se dostaly do centra pozornosti, když německý koncern Volkswagen loni v září přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě instaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku.

Aféra s měřením emisí poukázala na rozpory ve výsledcích laboratorních testů a testů v reálném provozu. Na tento rozdíl se zaměřuje jiný unijní zákon, který ovšem cílí na emise oxidů dusíku u automobilů s naftovým motorem.

Údaje o spotřebě jsou jedním z hlavních kritérií při nákupu vozidla. Podle organizací na ochranu spotřebitelů ale data poskytovaná samotnými výrobci nejsou spolehlivá.

K metodám, které snižují emise oxidu uhličitého, patří podle expertů například vypínání klimatizace či zlepšování aerodynamiky vozidel odstraněním zrcátek. To jsou triky, jimiž je možné dosáhnout nižší spotřeby paliva.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů