Čtvrtek, 28. března 2024

Adaptace na klimatickou změnu? V Chrudimi už začali

Adaptace na klimatickou změnu? V Chrudimi už začali

V Chrudimi se v druhé půli června poprvé sešel tým, který má za úkol diskutovat o opatřeních, které zmírní dopady klimatické změny na město a případně i jeho blízké okolí. I přes občasná popírání celého tématu je z řady modelů zřejmé, že se do budoucna bude v našich geografických podmínkách nejen zvyšovat teplota, ubývat srážek, ale přibude i extrémních výkyvů a jevů počasí, jako jsou přívalové deště, bleskové povodně apod. Chrudim, jako první město, které prošlo důkladným auditem udržitelného rozvoje, chce být připravena.

Úvodní setkání úřadu a vedení města s experty R. Misiačkem, Z. Frélichem a V. Lekešem, kteří mají bohaté zkušenosti s tématem nejen z ČR, ale i zahraničí, přineslo řadu podnětných informací. Do konce roku 2016, kdy má ,,Strategie adaptace města Chrudim na změny klimatu" vzniknout, proběhne řada setkání a důkladná expertní práce. Dokument bude identifikovat hlavní rizika a dopady klimatických změn pro Chrudim, navrhne konkrétní opatření k řešení např. nárůstu teploty ve vybraných lokalitách, úbytku srážek, ztráty druhové rozmanitosti či dalších jevů, které jsou se zmíněnými klimatickými jevy spojeny. Strategie zkombinuje externí expertní návrhy a plně využije znalostí místních klíčových aktérů, stejně jako dosavadní práci a stávající dokumenty města. Zkušenosti Chrudimi budou využity jako příklady dobré praxe či inovace, bude připraven katalog možných řešení a doporučení i pro další Zdravá města. Aktivita je plně hrazena Národní sítí Zdravých měst z projektu Kvalitní MA21 v obcích a regionech.

Starosta Petr Řezníček potvrdil význam tématu, zejména pak v dlouhodobé vizi města. Připomenul jeho komplexnost a to, že není omezeno hranicemi samotného města, stejně jako jeho výrazné ekonomické dopady. ,,Není to záležitost krátkodobá a k okamžitému vyřešení. Ale už teď můžeme při plánovaných rekonstrukcích myslet na vhodná opatření a pracovat s osvědčenou praxí. Klíčová je pak osvěta - nejen vůči našim občanům a podnikatelům, ale taky, a v případě Chrudimi především, vůči zemědělcům, jejichž způsob hospodaření zásadně ovlivňuje například dopady přílivových dešťů ve vybraných lokalitách města", dodává starosta Chrudimi, P. Řezníček.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů