Pátek, 29. března 2024

Elektrické vedení prospívá motýlům...

Elektrické vedení prospívá motýlům...

Ochranná pásma kolem vedení vysokého napětí používají motýli na Valašsku jako jeden ze svých migračních koridorů. Například kriticky ohrožený perleťovec maceškový, který je dnes v Čechách takřka na vymření, přežívá především na Moravě v místech se speciální skladbou biotopů, kde mezi jednotlivými údolími využívá k přeletu právě tras vedení vysokého napětí. Vyplývá to ze studie zpracované RNDr. Lukášem Spitzerem, PhD., entomologem Muzea regionu Valašsko, pro rožnovský ČSOP Salamandr.

Ochranná pásma kolem elektrického vedení podle studie přispívají k udržení rozmanitosti druhů. Představují totiž nepřerušený a dostatečně široký pás krajinou, který zahrnuje pestrou škálu různých biotopů a přitom neobsahuje podstatné migrační překážky, především vysoké stromy.

Migrační koridory podél elektrického vedení hojně využívají i běžné druhy denních motýlů, například téměř všechny naše babočky a bělásci. K nejčastěji uváděným patří typické luční druhy okáč prosíčkový a okáč luční nebo také babočka admirál. Právě tu si vybrala společnost ČEZ Distribuce jako svého okřídleného maskota.

,,Tento krásný motýl, který má na křídlech oranžové pruhy, patří mezi motýly, kteří většinou na zimu odlétají na jih. Při své cestě k nám využívají linek vysokého a velmi vysokého napětí, jako výhodných a bezpečných dopravních tras. Naše distribuční vedení tak pomáhá zvyšovat druhovou pestrost, krásu i barevnost české krajiny," vysvětluje místopředseda představenstva ČEZ Distribuce Vladimír Budinský.

PRÁZDNINOVÁ SOUTĚŽ O ZAJÍMAVÉ CENY

ČEZ Distribuce vyhlašuje fotografickou soutěž hned na dvě témata:

  1. Fotografie elektrického vedení v přírodě
  2. O nejhezčí fotografii motýla v blízkosti elektrického vedení

Fotografie v rozlišení zasílejte na soutez@cezdistribuce.cz

Termín soutěže: 1. 7. 2016 - 30. 9. 2016

Veškeré informace a pravidla soutěže naleznete na:

http://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-media/fotosoutez.html

Vladislav Sobol, mluvčí Skupiny ČEZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů