Čtvrtek, 28. března 2024

Sněmovní debata o zelené naftě se stočila k tomu, že krávy prdí

 Sněmovní debata o zelené naftě se stočila k tomu, že krávy prdí

Dnešní sněmovní rozpravu nad návrhem rozšířit vratku spotřební daně, takzvanou zelenou naftu, i pro zemědělce v živočišné výrobě, oživila i debata nad tím, že krávy vypouštějí plyny, a přispívají tím k tvorbě skleníkových plynů. Tento fakt potvrdil i ministr životního prostředí Richard Brabec, který ale upozornil na to, že stejně se chovají i divoká zvířata v Africe.

O problému se skleníkovými plyny se zmínil ve své zpravodajské zprávě k vládnímu návrhu Miroslav Kalousek (TOP 09). Za úsměvný označil argument vlády, že zavedení zelené nafty pro živočišnou výrobu přispěje ke zvýšení ochrany ovzduší a přírody rozšířením pastev pro zvířata. Odvolal se na údaje Evropské komise, podle nichž se zemědělství podílí na celkové produkci skleníkových plynů v Evropské unii zhruba 15 procenty, a to zejména kvůli metanu.

Této části Kalouskova projevu se posléze věnoval předseda zemědělského výboru Jaroslav Faltýnek (ANO). Podle svých slov tak pochopil, proč TOP 09 likviduje české zemědělce: protože produkují skleníkové plyny. "Zaznělo tady dneska, že zemědělci mají velký problém v tom, že produkují skleníkové plyny, že 14 procent skleníkových plynů v Evropě vytvářejí naši zemědělci, evropští zemědělci. Protože ty krávy prdí, a to je ten velký problém. A proto my nebudeme, jak říkal kolega zpravodaj (Kalousek) podporovat zemědělce, protože jejich krávy prdí a vytvářejí skleníkové plyny," prohlásil.

"Krávy opravdu prdí," potvrdil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). "Ale stejně tak prdí stáda buvolů v Africe, sloni, žirafy, zebry. Také pak je otázka, jestli my bychom měli vybít i ty, protože i oni vlastně přispívají k tomu skleníkovému efektu," dodal. Tímto problémem se podle Brabce zabývá i EU a diskutovalo se o tom na řadě porad ministrů životního prostředí, ale nic zásadního v této věci unie nevymyslela. "Kromě toho, že na posledním jednání padl návrh, jestli by krávám neměly být namontovány jakési lapače. Nicméně byla pak debata, zda by nedošlo, řekněme, k nějakému vznosu krav v případě, že by ty lapače byly příliš naplněny," dodal.

Server Ptejte se knihovny uvádí, že slovo prdět do spisovné češtiny nepatří a je považováno za vulgární. Poznamenává, že z lékařského prostředí pochází výraz flatulence.

Kalousek na závěr rozpravy poznamenal, že vedle dalších informací zazněly v diskusi i zajímavé příspěvky o flatulenci krav.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů