Pátek, 29. března 2024

Dobíjecí stanice pro elektromobily pokryjí celý Ústecký kraj

Dobíjecí stanice pro elektromobily pokryjí celý Ústecký kraj

Počet dobíjecích stanic pro elektromobily v Ústeckém kraji se rozšířil o další dvě. Dohromady jich je deset, z toho tři dobijí vůz za 20 až 30 minut. Síť je v kraji nejhustší v zemi. Stanice pokryjí postupně všechny hlavní tahy v regionu. Zatím nejvytíženější stanice je v Ústí nad Labem. ČTK to dnes řekl mluvčí Skupiny ČEZ pro Severní Čechy Ota Schnepp. V rámci celé republiky se nejvíce vozů vystřídá ve stanici umístěné v Praze 4.

Nová stanice teď vznikla u silnice I/13 v Prunéřově na Chomutovsku, kde má ČEZ elektrárnu. Další je ve stejném okrese u Hrušovan na komunikaci D7, která spojuje Prahu s Chomutovem a hranicí s Německem. "Dosud byla nejvíce vytížená rychlodobíjecí stanice v Ústí-Trmicích, a to v počtu několika dobití za den. Po instalaci nových stanic rychlého dobíjení očekáváme podobnou frekvenci využívání i na nich," uvedl Schnepp.

Na veřejných rychlodobíjecích stanicích mohou v jednom okamžiku doplňovat energii dva elektromobily, jeden na rychlé dobíjení a druhý na normální. Rozdíl je v čase, zatímco u rychlodobíjecí stanice řidič může s nabitým vozem odjet za půl hodiny, od klasické až za dvě až čtyři hodiny. "Normální umísťujeme hlavně do obchodních, zábavních a kulturních center, kde se předpokládá možnost alternativního trávení času," uvedl mluvčí.

ČEZ v Česku provozuje 16 rychlodobíjecích stanic a zhruba padesát stanic normálního dobíjení. "Pokud srovnáváme s vyspělým zahraničím na západ od našich hranic, má samozřejmě Česká republika mezery nejen hustotě dobíjecí infrastruktury, ale třeba podpory v oblasti pořizování nových elektromobilů na úkor klasických aut," řekl Schnepp.

Instalace každé dobíjecí stanice a náklady s ní spojené se podle Schneppa liší hlavně v závislosti na zajištění přivedení výkonu a ceně za pronájem pozemku. "V průměru výstavba jedné stanice rychlého dobíjení přijde na více než milion korun," doplnil mluvčí.

V celé České republice podle ČEZ jezdí přes 1000 elektromobilů. Koncem roku by jich mohlo být 1500. Za loňský rok takových vozů přibylo 367. Podle dat Sdružení automobilového průmyslu bylo v ČR na začátku roku registrováno 7,07 milionu vozidel. Podíl elektromobilů tak tvoří zhruba setinu procenta.

Radka Fialová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů