Pátek, 29. března 2024

Brabec čeká verdikt EIA k těžbě u Příbrami do dvou až tří měsíců

 Brabec čeká verdikt EIA k těžbě u Příbrami do dvou až tří měsíců

Ministerstvo životního prostředí by mohlo vydat stanovisko EIA k plánované těžbě kameniva z uranové haldy u Příbrami do dvou až tří měsíců. Při dnešní návštěvě Příbrami to řekl novinářům ministr Richard Brabec (ANO). Stanovisko úřadu nechtěl předjímat. Proti plánům soukromé firmy na využití hlušiny v areálu šachty číslo 15 se bouří okolní obce, investor výhrady kritiků odmítá. Příští týden je plánováno veřejné projednání, podle ministra lze čekat, že bude poměrně bouřlivé.

Kritici záměru společnosti Ekototalbau CZ se obávají zvýšené prašnosti, nadměrné dopravy a znečištění spodních i povrchových vod. Firma tvrdí, že těžba kameniva z největší haldy v bývalém uranovém revíru se v okolí zásadně neprojeví. Poukazuje na to, že se naopak sníží radonová zátěž.

Starosty v poslední době popudil posudek rozeslaný ministerstvem, který se k zamýšlené těžbě staví poměrně vstřícně. Jde o takzvaný oponentní posudek, který se při posuzování vlivu na životní prostředí (EIA) zpracovává k dokumentaci předkládané investorem. Brabec uznal, že toto hodnocení je relativně příznivé. Z regionu podle něj zaznívá, že vyšla příliš dobře především otázka prašnosti. "To skutečně musí posoudit odborníci a od toho je také to veřejné projednání, aby tam připomínky padly a pak se zapracovaly," podotkl ministr. Pokud bude připomínek hodně a budou odborné, je podle něj možné posudek zpochybnit.

Starosta Příbrami Jindřich Vařeka (ANO) je přesvědčen o tom, že připomínky města jsou ryze odborné. "Jedna námitka se týká toho, že se ta dokumentace nevypořádala se zoologickým průzkumem, druhá věc je ovlivnění cyklostezky a třetí věc je také prašnost," uvedl.

I kdyby celý proces EIA dopadl příznivě, neznamená to ještě, že se může těžit. "Byť kladná EIA neznamená realizaci, k té je ještě daleko," upozornil Brabec. Poukázal na to, že klíčový je zejména postoj státního podniku Diamo, které je správcem odvalů. Šéf státního podniku Tomáš Rychtařík v minulosti několikrát prohlásil, že Diamo s Ekototalbau CZ neuzavře smlouvu, což by pro firmu znamenalo, že záměr nemůže uskutečnit. Navržený způsob není podle dřívějšího vyjádření Rychtaříka dostatečně šetrný a byl by zřejmě nadměrně prašný. Jednatel Ekototalbau CZ Oldřich Zábrodský uvedl, že firma chce proces EIA přesto dokončit. Dokumentaci EIA by podle něj mohlo využít i samo Diamo nebo někdo jiný.

Jan Kholl

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů