Úterý, 19. března 2024

Začíná šestý ročník ankety Alej roku

Začíná šestý ročník ankety Alej roku

Právě v čase horkých letních dní, prázdnin a dovolených je oceníme nejvíc - aleje v naší krajině. Ať už proto, že jsou krásné a dokreslují neopakovatelný ráz krajiny nebo proto, že poskytují stín a chlad při procházce. Oblíbenou alej mohou lidé ocenit různým způsobem, ale Arnika nabízí způsob zcela jednoznačný a to anketu Alej roku 2016. Šestý ročník prestižní soutěže už tradičně začíná svou nominační fázi v letních měsících, které jsou pro aleje zvláště lichotivé. Nominovat kandidátky bude možné až do 23. října na webu alejroku.cz. Přihlásit alej do ankety je snadné a stačí k tomu pořídit alespoň jednu fotografii aleje a případně připojit příběh, jenž se s alejí či nominací pojí. Oceněny nebudou jen vítězné aleje ale i autoři nominací, pro které jsou připraveny hodnotné ceny. O vítězné aleji budou od 23. října rozhodovat lidé svými hlasy na webu Alej roku 2016. Vyhlášeny budou i krajské aleje roku a nejlepší fotografii pak vybere odborná porota.

Loňský ročník ankety vyhrála Budkovanská pohádková alej v Jedovnicích. Do ankety ji nominoval pan Jiří Židů. Video ze slavnostního vyhlášení vítězné ankety naleznete zde: https://www.youtube.com/watch?v=yEIT-3oVILc&feature=youtu.be.

,,Řady stromů v naší krajině přispívají ke zvýšení pohostinné atmosféry a pocitu domova. Jsou spojnicí volné krajiny a sídel a k tomu plní nenahraditelné funkce. Podle aktuálního počasí vytvářejí zcela specifická prostředí - stín, bezvětří nebo naopak usměrnění větrných poryvů. Aleje představují krajinný prvek, který je díky svému přírodnímu charakteru neustále stejný a zároveň jiný - každé roční období nabízí alej odlišný estetický zážitek. Nechte se vést alejemi a dejte o tom vědět i ostatním v anketě Alej roku 2016," říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová z Arniky.

Do soutěžní ankety mohou lidé přihlásit ,,svou" alej prostřednictvím webových stránek www.alejroku.cz. Každý může zaslat 1-3 fotografie (nejlépe ve formátu JPEG), ke kterým připojí stručný popis a důvod, proč si alej zaslouží pozornost.

,,Stromy pro nás dělají mnohem více, než se na první pohled zdá. Jejich přínos si uvědomíme hlavně tehdy, když procházíme pod klenbami alejí nebo voňavým lesem. Přála bych si, abychom jich v krajině měli stále více a aby nám měly co říci. Stromy samotné se však bránit neumí, což mě přimělo, abychom jim s firmou Audit Daně CZ pomohli cestou z našeho pohledu nejefektivnější, tedy podporou organizace, která se jim věnuje," říká ředitelka generálního partnera ankety Alej roku Ing. Jana Moučková ze společnosti Audit Daně CZ.

Součástí ankety je i fotosoutěž, do které bude zařazena první fotografie každé aleje nominované do ankety, ale fotky lze přihlásit i samostatně. Partnerem fotosoutěže je společnost Epson. Nejkrásnější fotografie pak vybere odborná porota složená z patronů ankety, zástupců partnerů a fotografů.

,,Aleje jsou neodmyslitelnou součástí české a moravské krajiny. Jejich tradice je na našem území doložena už od dob Karla IV. Nejen že často představují historický a estetický prvek, ale mají řadu ekologických funkcí, ať už se jedná o produkci kyslíku nebo třeba eliminaci prachu v ovzduší. Naše společnost ekologii věnuje velkou pozornost, proto jsme s radostí přijali možnost stát se opětovně partnerem ankety Alej roku a věnovat jejímu vítězi fototiskárnu s úsporným inkoustovým tankovým systémem Epson L805," uvedla za společnost Epson, partnera fotosoutěže, Ing. Kateřina Bradáčová, Marketing Coordinator CZ & SK.

Pokud Vámi nominovaná alej nebo Vaše fotografie zvítězí ve kterékoliv z kategorií, můžete se těšit na hodnotné ceny partnerů soutěžní ankety. Atraktivní ceny čekají nejen na hlavního vítěze. Tiskárnu na fotografie dostane od firmy EPSON autor nejlepší fotografie. Zkrátka nepřijdou ani ti, kteří nominují vítěznou alej v jednotlivých krajích. Připravujeme pro ně například knižní tituly o stromech od spisovatelky a fotografky Marie Holečkové a knihu Aleje: krása ohroženého světa od nakladatelství Mladá fronta, VIP kartu Ostravských výstav na rok 2017, volné vstupenky k návštěvě Slezskoostravského hradu a Miniuni, něco ,,na zub" od PRO-BIO, a mnoho jiného.

Arnika chrání aleje a stromy již řadu let. Iniciovala vznik petice ,,Zachraňme stromy" požadující lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech. Petici podpořilo více než 35 tisíc lidí. Součástí naší kampaně jsou i akce ,,Natírat a chránit". Členové a dobrovolníci Arniky natřeli během uplynulých let tisícovku stromů bílými bezpečnostními pruhy a zvýšili tak bezpečnost provozu v 7 alejích. Arnika také vytvořila první celostátní statistiku a upozornila, že během posledních několika let od silnic v České republice zmizelo více než 180 tisíc stromů.

Lidé, kteří ještě nemají svou oblíbenou alej, se mohou k výletům inspirovat v publikacích Arniky: ve zcela nové knize O alejích a lidech, v turistickém průvodci Cesty k moravským alejím, v mapě Významné a památné aleje Olomouckého kraje, nebo v knize Marie Hruškové Aleje: Krása ohroženého světa.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů