Čtvrtek, 28. března 2024

Zeman podepsal atomový zákon, má pomoci stavbě nových bloků

Zeman podepsal atomový zákon, má pomoci stavbě nových bloků

Prezident Miloš Zeman dnes podepsal nový atomový zákon, který zpřesňuje požadavky a procesní pravidla pro provoz nynějších a spouštění nových bloků jaderných elektráren. ČTK to sdělil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Zpřesnění napomůže podle vlády státní správě daleko efektivněji usměrňovat kroky při umisťování, výstavbě, uvádění do provozu a provozu nových bloků jaderných elektráren.

Nový zákon bude platit od příštího roku. Mimo jiné stanovuje, co jsou to citlivé činnosti podle zákona o ochraně utajovaných skutečností. Osoby, které budou tyto citlivé záležitosti související s jadernou energií vykonávat, budou potřebovat bezpečnostní prověrku. Vláda uvádí, že Národní bezpečnostní úřad bude muset nově prověřit nejméně 2700 lidí.

Na základě zásahu Sněmovny zvyšuje zákon proti původnímu návrhu jednorázový příspěvek obcím z jaderného účtu za to, že v jejich katastru bylo stanoveno chráněné území pro ukládání jaderného odpadu do podzemí. Vláda navrhla původně 30 milionů korun, poslanci schválili částku až 50 milionů korun.

Poslanci prosadili naopak snížení pravidelného poplatku za jaderný odpad z jaderných elektráren. Poplatek se má vypočítat jako sazba násobená množstvím vyrobené elektřiny v megawatthodinách. Vláda původně chtěla, aby sazba činila až 80 korun za megawatthodinu. Sněmovna sazbu ale stanovila přesně na 55 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů