Pátek, 29. března 2024

Blíží se noc netopýrů

Blíží se noc netopýrů

Ačkoliv je netopýr velmi zajímavým zvířetem, nikdy si všakpřílišnou lásku a náklonnost u lidí nevybudoval. Přesto je za ochranu tohoto jediného létajícího nočního savce nutno více bojovat.Některé jeho druhy jsou užkriticky ohrožené.Na to má také upozornit mezinárodní akce Noc pro netopýry, která se uskuteční i na Toulcově dvoře - Středisku ekologické výchovy v Praze.

Některé evropské země včetně České republikyse připojily k Dohodě o ochraně populací evropských netopýrů a každoročně pořádají Evropskou noc pro netopýry. Tato akce, která se na Toulcově dvoře - Středisku ekologické výchovy v Prazeuskuteční ve středu 31. srpna, je určena široké veřejnosti. Ta setak díky programupřipraveného odborníky může blížeseznámit s těmitopro někoho možná nevzhlednými, avšak zajímavými tvory.

"Díky jejich vzhledu na chuť netopýrům asi nikdy nepřijdeme. V minulosti si je lidé spojovali s posly zla a démony. Dokonce je přibíjeli na dveře, aby je od zlých sil ochránili. Netopýři jsou však velmi pozoruhodná zvířata, která jsou mimo jiné velmi dobrými létajícímiakrobaty, jež dokáží letět rychlostí až 50 km za hodinu", dodává Zuzana Hanušová, mluvčí Toulcova dvora.

Zvláštností, kterými se netopýři vymykají, je však mnohem více, a právě díky této ,,Noci pro netopýry" se o nich můžete dovědět. Na Toulcově dvoře si na ně budete moci dokonce i sáhnout.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů