Čtvrtek, 28. března 2024

Ochránci přírody začnou v Beskydech odstraňovat borovici kleč

 Ochránci přírody začnou v Beskydech odstraňovat borovici kleč

Ochránci začnou obnovovat původní divokou přírodu v okolí hory Smrk v Beskydech. Především se zaměří na vyřezávání nepůvodní borovice kleče. Ta v Beskydech nikdy nerostla a její výskyt se vymknul kontrole. K její redukci budou využívat nejčastěji mačety a pily. ČTK to řekl Jan Piňos z Hnutí Duha.

Akce Týden pro divočinu začne 6. a potrvá do 13. srpna. Jejím hlavním cílem je pomoci návratu původní divoké přírody na druhou nejvyšší horu Beskyd. Ústup kleče by především pomohl většímu rozmachu původních rostlin, jako jsou horské byliny či borůvčí. Samotné borůvky pak pomohou návratu vymizelých zvířat, například ptákovi jeřábku lesnímu.

"Místa, odkud dobrovolníci odstraní kleč, začnou postupně zarůstat borůvčím, jehož plody jsou potravou ohroženého jeřábka lesního. Navracet se začnou také typické horské byliny, které jsou důležité například pro motýly, jejichž pestrost v naší přírodě pomalu klesá. Výraznou místní ozdobou je třeba tmavě fialově kvetoucí oměj tuhý moravský," popsal.

Na práci dobrovolníků dohlížejí odborníci. Vyřezaná či vysekaná kleč se ukládá do hromad mimo souvislé porosty borůvčí. Veškeré práce berou maximální ohled na semenáčky původních druhů dřevin. Část dobrovolníků se bude navíc věnovat natírání vrcholů mladých dřevin, zejména jeřábu ptačího a javoru klenu, takzvaným zubovrzem, což podpoří obnovu pestrého a odolného horského lesa.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů