Čtvrtek, 28. března 2024

Nepůvodní zvířata se budou omezovat postupně, ne likvidovat

Nepůvodní zvířata se budou omezovat postupně, ne likvidovat

Invazivní nepůvodní živočichové a rostliny, které svým neřízeným šířením ohrožují přírodu, se nebudou hromadně likvidovat, ale postupně ve volné přírodě omezovat. Jde o 23 živočichů a 14 druhů invazivních rostlin. Pokud jsou tyto druhy chovány v lidské péči, tak nemusí být likvidovány, ale chovány tak, aby se nerozmnožovaly a žádné nové se do zajetí nedostávaly, řekl dnes ČTK Jan Plesník, odborný rada z oddělení mezinárodní spolupráce v Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR. Ode dneška dovoz těchto druhů kontrolují veterináři na letišti.

Dnes vstoupilo v platnost prováděcí nařízení Evropské unie, kterým začal platit seznam zakázaných živočichů. Ty svým neřízeným šířením v přírodě ohrožují evropskou biodiverzitu, hospodářství a i zdraví člověka. Na území ČR jde třeba o severoamerické druhy raků přenášející račí mor, veverku liščí a popelavou či mývala severního, predátora přenášejícího nemoci nebo bolševník velkolepý, který vytlačuje vegetaci a může způsobit popáleniny.

Jak omezení budou vypadat, si každý stát určí sám a zapracuje do svých zákonů. Ministerstvo životního prostředí chce postup určit v novele zákona o ochraně přírody a krajiny. Vzniknout by podle ředitele odboru druhové ochrany na MŽP Jana Šímy měla do konce letošního roku.

Cíl EU je jediný: zabránit šíření problematických druhů do nových oblastí. Ministerstvo připomíná, že se v případě živočichů musí podle unijního nařízení zamezit jakékoli zbytečné bolesti, úzkosti či utrpení.

"To, co se objevilo v bulváru, že budeme vybíjet zvířata, která jsou na seznamu, nebo okamžitě vypalovat, tak je samozřejmě určitá nadsázka," uvedl Plesník. Myslí si, že u některých druhů projde i výjimka, aby se dál mohly chovat v zoologických zahradách. "Je zřejmé, že ibis posvátný, který je na seznamu, nedělá v České republice žádné problémy, protože se tu nevyskytuje, ale chová se v řadě zoologických zahrad," doplnil.

Unijní nařízení začne v Česku platit, až se upraví zákon. Do té doby se budou provádět jen dovozní kontroly. Živočichové se tedy podle nařízení mohou ponechat v nekomerčních chovech i v zoo na dožití s tím, že se zamezí jejich úniku a dalšímu rozmnožování, uvedlo ministerstvo. Jde o chov v oddělených skupinách samců a samic nebo použití antikoncepce. Řadu obdobných opatření přitom zoo i další chovatelé již běžně používají. MŽP v nejbližších dnech chystá vydat informační karty k jednotlivým druhům zařazeným na unijní seznam.

Podle Plesníka by novelu zákona měl doplnit seznam tuzemských nepůvodních invazních druhů, které vytvořili čeští vědci z Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR. Druhy invazních rostlin a živočichů rozdělili do tří seznamů - černého, šedého a varovného. Na rozdíl od unijního seznamu jde ale o vědecký dokument, takže z něj žádná omezení neplynou.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů