Pátek, 29. března 2024

Za nepovolenou těžbu rašeliny má hrozit sankce až milion korun

Za nepovolenou těžbu rašeliny má hrozit sankce až milion korun

Pokuta až 100.000 korun má hrozit za průzkum rašelinišť bez povolení a za nepovolenou těžbu rašeliny až jeden milion korun. Počítá s tím návrh nového zákona o těžbě rašeliny, který připravilo ministerstvo zemědělství. Norma má nahradit zastaralou úpravu, která byla přijata před 60 lety.

"S ohledem na uvedené je žádoucí vytvoření vlastního právního předpisu, který by přesně vymezil zásady průzkumu a těžby rašeliny a zajistil odpovídající požadavky ochrany životního prostředí včetně sankcí za porušení stanovených povinností," zdůvodnilo ministerstvo potřebu samostatného zákona.

Nyní může ministerstvo pouze organizovat a provádět průzkum rašelinišť a povolovat její těžbu. Nově by těžaři rašeliny za žádost o povolení těžby měli zaplatit 10.000 korun, podrobnosti má upravit vyhláška.

Rašelina není podle platných zákonů ani nerostem, ani biomasou. Dříve se používala jako palivo nebo stelivo pro hospodářská zvířata, nyní je využívána zejména jako základ pro výrobu substrátů pro zvýšení úrodnosti půdy, a dále v lékařství a lázeňství v rámci balneoterapie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů