Čtvrtek, 28. března 2024

V Jablonci nad Nisou zjednoduší od září třídění plastů

 V Jablonci nad Nisou zjednoduší od září třídění plastů

V Jablonci nad Nisou zjednoduší od září třídění plastů. Do žlutých kontejnerů budou moci obyvatelé města dávat nejen plastové lahve, ale nově také směsné plasty, nápojové kartony či plastové hračky, které se zatím třídí zvlášť do pytlů. Sběr bude od září zaveden zkušebně ve Mšeně, Rýnovicích a Lukášově, aby radnice zjistila, zda jde správným směrem. ČTK to dnes řekl náměstek primátora Miloš Vele (ODS).

Zkušební provoz potrvá do konce roku, po jeho vyhodnocení radnice rozhodne, zda nový způsob třídění zavede i v dalších částech města. "Množství vytříděného odpadu se v Jablonci dlouhodobě nemění, po jednání se svozovou firmou Severočeské komunální služby jsme se proto rozhodli vyzkoušet nový způsob třídění," vysvětlil důvody změny Vele. K úvahám o zjednodušení systému vedly podle něj také dotazy občanů, zkušenosti z jiných měst a v neposlední řadě také rozsáhlá studie odpadového hospodářství, kterou si město nechalo vypracovat v roce 2014.

Jablonec je jediným větším městem v Libereckém kraji, kde obyvatelé neplatí za likvidaci odpadu paušál, ale platí za popelnici. Cena se už tři roky nezměnila. Letos počítá Jablonec v rozpočtu, že na poplatcích za popelnice vybere více než 29 milionů korun, dalších deset milionů přidá z rozpočtu. Odpad se ve městě třídí už zhruba 15 let, vedle kontejnerů mohou lidé třídit do barevných plastových pytlů, které si vyzvedávají ve vnitřním informačním centru v budově radnice a v sídle svozové společnosti. Plné pytle pak mohou odkládat u stanovišť tříděného odpadu, odkud se svážejí.

"Svozy kontejnerů budou probíhat ve standardním režimu, svozový den bude úterý a v případě potřeby četnost navýšíme. Současně, po dobu zkušebního režimu, zachováme i pytlový svoz, protože ne všichni zaregistrují změnu hned. I v případě pytlového svozu budeme ve spolupráci se svozovou společností reagovat podle množství odložených pytlů na jednotlivých sběrných místech," vysvětluje praktickou stránku věci Nikola Horčíková z oddělení správy veřejné zeleně jabloneckého magistrátu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů