Čtvrtek, 28. března 2024

Pasení ovcí podle vědců stojí za vyhynutím motýlů a květin

Pasení ovcí podle vědců stojí za vyhynutím motýlů a květin

Pastva ovcí stojí za tím, že na některých místech vyhynuly vzácné druhy květin a motýlů. Z bývalého vojenského prostoru v Milovicích na Nymbursku takto zcela vymizela například rostlina hořec křižatý a na ní závislý modrásek hořcový. Vyplývá to z výzkumu Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích. Pastva ovcí v posledních letech slouží jako forma péče o louky a pastviny.

"Klasickým příkladem je kriticky ohrožený modrásek ligrusový. U nás i jinde ve střední Evropě bylo vícekrát zdokumentováno úplné vymření izolovaných populací modráska kvůli dobře míněné pastvě ovcí v některých chráněných územích," uvedl entomolog Jiří Beneš z českobudějovické akademie věd.

Podle něj se ovce často pasou na nevhodných místech nebo špatným způsobem. Domnívá se, že především není přínosné používat ovce k péči o rozsáhlé, dlouhodobě zanedbané plochy o rozloze několika desítek hektarů. "Ovce jsou dobré na větší záhumenky, výborné na plochy, kde se střídá sečení a pastva, na pozdní přepasení ploch posečených v časném létě a podobně. Je zcela nevhodné spásat ovcemi plochy zarostlé křovím, třtinou a jinými hrubšími trávami, s velkým množstvím stařiny, kde se léta nic nedělo," řekl Beneš. Vědci proto doporučují pást ovce na menších plochách.

Ničení vzácných lokalit nastává podle odborníků proto, že v pastvě vidí lidé formu podnikání. "Pastva ovcí je dotována zhruba dvojnásobnou částkou než pastva skotu a koní. Kvůli možnosti vyššího zisku pak bývá užívána i na místech a v termínech, kdy to není vhodné," uvedl Dalibor Dostál ze společnosti Česká krajina.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů