Čtvrtek, 28. března 2024

Těžaři začnou zavážet a rekultivovat pískový lom u Brna

Těžaři začnou zavážet a rekultivovat pískový lom u Brna

Společnost Pískovna Morava začne zavážet odpadem osmihektarový pískový lom u dálnice D52 mezi obcemi Ledce a Medlov na Brněnsku. Zahájí tak sanaci a rekultivaci, která potrvá 20 let. Důvodem tohoto záměru je erozní rýha, jež rozdělila dobývací prostor a kterou se nevyplatí těžit. Přišlo se na ni až při těžbě, vyplývá z dokumentu na Informačním portálu EIA.

Zavézt je potřeba zhruba 800.000 metrů krychlových, což odpovídá 1,28 milionu tun materiálu. Na urovnaný terén pak bude rozprostřena vrstva skrývkových materiálů, dospodu přijde jíl a písekua na takto upravený terén bude rozprostřena vrstva ornice, uvádí se v dokumentu. Dobývací prostor má být zakrytý na původní úroveň terénu.

Po ukončení technické rekultivace má přijít na řadu ještě biologická, která spočívá zejména ve čtyřletém melioračním osevním postupu. Těžařská společnost už má téměř všechna povolení, nyní jí zbývá ještě povolení pro provoz zařízení na využívání odpadů.

Nyní se těží v jihovýchodní části dobývacího prostoru, zavážet se bude jižní část. Erozní rýha je hluboká 15 metrů a široká několik desítek metrů a těžba za ní je umožněná průrazem.

Společnost provozuje u dálnice nejstarší a také největší pískovnu na Brněnsku, zaměstnává 15 lidí. Těží a prodává písky, drcené či okrasné kamenivo. Loňské tržby podle výroční zprávy činily 45 milionů korun a zisk 8,5 milionu korun. Vlastníci společnosti jsou dva, a to Českomoravský štěrk a Kámen Zbraslav. Obě firmy drží ve společnosti poloviční podíl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů