Čtvrtek, 28. března 2024

NORSKO: Rok 2025 - konec registrace aut se spalovacím motorem

NORSKO: Rok 2025 - konec registrace aut se spalovacím motorem

V Norsku s 5,1 milionu obyvatel koncem dubna jezdilo už přes 100 tisíc aut na elektrický pohon.

Norsko si může dovolit nákup aut na elektrický pohon štědře dotovat také díky tomu, že má prudce tekoucí řeky. Vodní elektrárny na nich postavené levně vyrábějí téměř všechnu elektřinu.

Odbyt elektromobilů a takzvaných "plug-in" hybridů během prvního čtvrtletí meziročně stoupl o 35 procent na skoro 11 tisíc. To je přes 29 procent celkového prodeje všech osobních aut.

Norsko, díky ropě a zemnímu plynu jedna z nejbohatších zemí na světě, se rozhodlo, že od roku 2025 zakáže registraci nových osobních aut a také autobusů se spalovacím motorem. Na silnice budou smět jenom vozy na čistě elektrický pohon nebo hybridy s možností dobití baterie ze zásuvky.

Podle listu Dagens Naeringsliv se na tom shodly čtyři klíčové politické strany mající v parlamentu většinu. Podrobnosti o tomto dlouhodobém záměru oznámeny nebyly.

"Chceme-li splnit cíle v ochraně ovzduší, musíme klást důraz na elektromobilitu," říká Lars Andreas Lunde, náměstek ministra pro ochranu klimatu a životní prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů