Pátek, 29. března 2024

V pátek 9. září si Češi spolu s celou Evropou připomenou již druhý Evropský den recyklace baterií

V pátek 9. září si Češi spolu s celou Evropou připomenou již druhý Evropský den recyklace baterií

Letos se oslav v rámci svého konceptu nulového odpadu zúčastní i e-shop s potravinami Kolonial.cz. Již od poloviny srpna získají jeho zákazníci ke každému nákupu zdarma krabičku na vybité baterie Ecocheese, v září pak budou moci řidičům použité baterie zpětně odevzdat. A kdo akci nestihne, může v průběhu celého roku využít jedno z více než 20 tisíc sběrných míst baterií neziskové společnosti Ecobat.

Průměrná česká rodina má doma 49 baterií, z toho 8 použitých. V západní Evropě není výjimkou i 115 přenosných baterií v jedné domácnosti. Přesto se u nás k recyklaci dostane pouhá třetina z nich.,,Použité baterie často necháváme v domácnosti bez povšimnutí v šuplíkách, protože jsou malé a v zásadě nám nepřekáží. I ony ale mohou být recyklovány a ušetřit tak přírodní zdroje," vysvětluje Petr Kratochvíl, jednatelneziskové společnosti ECOBAT. Recyklací 10 kg baterií se např. získá zinek k výrobě mosazi pro jeden saxofon.

baterieOd 17. srpna se do podpory recyklace baterií zapojí i e-shop s potravinami Kolonial.cz. Během dvou týdnů dostane každý jeho zákazník ke svému nákupu krabičku Ecocheese, ve které může doma bezpečně a pohodlně skladovat použité baterie. Vejde se jich do ní až 92!V době oslav Evropského dne recyklace baterií, konkrétněod středy 7. do středy 14. září pak budou řidiči od zákazníků použité baterie vybírat

,,Dlouhodobě se snažíme promlouvat k našim zákazníkům a pomáhat jim při zavádění nových jednoduchých, avšak zároveň zásadních návyků do jejich domácností. Spolupráce s Ecobat je pro nás jeden z dalších způsobů, jak hravou a hlavně nenáročnou formou zásadně snižovat ekologickou zátěž," uvádí Petr Vyhnálek, šéf Kolonial.cz.

Tříditmůžeme i během roku

K recyklaci ale může pomoci každý z nás během celého roku - stačí jen odnést použité baterie na jedno z více než 20 tisíc sběrných míst. Jejich seznam, stejně jako interaktivní vyhledávač, je k dispozici na adrese mapa.ecobat.cz.

Evropský den recyklace baterií byl vyhlášen poprvé v roce 2015 evropskou asociací Eucobat, která reprezentuje 16 významných kolektivních systému pro zpětný odběr baterií z 14 evropských zemí. Jejím členem je i česká nezisková organizace ECOBAT, která vznik tohoto dne iniciovala. Datum 9. září se váže k narozeninám slavného italského lékaře a fyzika LuigiGalvaniho, který se proslavil pokusy s takzvanou živočišnou elektřinou. Jeho badatelská činnost přivedla jeho současníka a oponenta Alessandra Voltu k sestrojení prvního galvanického článku. Princip tohoto článku se stal základním konstrukčním prvkem všech elektrických baterií a akumulátorů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů