Pátek, 29. března 2024

Nový vůz Model S má být podle Tesly nejrychlejším masově vyráběným vozem

Nový vůz Model S má být podle Tesly nejrychlejším masově vyráběným vozem

Nová verze elektrického modelu Model S automobilky Tesla Motor je podle výrobce vozem, který má ve srovnání s dalšími sériově vyráběnými vozy nejrychlejší zrychlení. Šéf automobilky Elon Musk oznámil, že nová verze sedanu Model S P100D může díky nové baterii zrychlit z nuly na 60 mil za hodinu (96,6 kilometru v hodině) za 2,5 sekundy. Nová baterie také prodlouží dojezd vozu na zhruba 315 mil (507 kilometrů). Doposud byl nejdelší dojezd vozu 294 mil.

Musk dodal, že LaFerrari a Porsche 918 Spyder s benzinovým motorem mají kratší zrychlení. Jsou to však speciální auta v ceně milionů dolarů, které se nevyrábějí masově a nelze je již v současnosti koupit nová.

Nová baterie Tesly byla překonfigurována tak, aby byla schopné uskladnit ve stejném prostoru více energie. Baterie bude k dispozici také pro model SUV Model X. Noví zákazníci za baterii zaplatí 10.000 dolarů (240.000 Kč), stávají musí zaplatit 20.000 dolarů kvůli nákladům na recyklaci současné baterie.

Cena nového vozu Model SP100D bude začínat na 134.500 USD (3,2 milionu Kč). Model X s novou baterií je o 1000 dolarů draží. SUV má zrychlení z nuly na 60 mil za 2,9 sekundy, napsala agentura AP.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů