Pátek, 29. března 2024

Lesy ČR obnovily na Tachovsku tři historické vodní nádrže

Lesy ČR obnovily na Tachovsku tři historické vodní nádrže

Kaskádu tří průtočných historických nádrží o ploše od čtvrt do 0,36 hektaru obnovily za posledních pět let Lesy ČR v katastru Pozorka u Kladrub na Tachovsku. Obnova nádrží, které slouží jako zdroj vody pro lesní zvěř, k zadržení vody v krajině, zdroj pro případné hašení lesního požáru i jako nový přírodní biotop, stála 6,5 milionu korun. Vedle státního podniku Lesy ČR na obnovu přispělo také ministerstvo zemědělství, řekl dnes ČTK při uvedení staveb do provozu výrobně technický ředitel firmy Václav Lidický.

Správci státních lesů podle něj každoročně obnovují nebo budují dvě až tři desítky podobných vodních nádrží. Letos je to 35 vodních ploch za celkem 100 milionů korun. Plány do roku 2020 počítají s obnovou či vybudování asi 170 vodních děl za přibližně miliardu korun.

"V současnosti vzhledem ke klimatickým změnám dochází k lokálním výpadkům distribuce vody, k lokálním povodním nebo suchům. Vodní plochy velmi napomáhají tomu, aby se průběh vody krajinou zpomalil, zastabilizoval a stal řiditelný," řekl Lidický. Tři nové nádrže Raška I. - III. mají stavidla a přepady a správci na nich mohou regulovat stav vody a reagovat tak například na povodně, nebo naopak na dlouhodobější sucha.

Lesní správci toků v povodí Berounky, kteří mají na starost vodní díla Lesů ČR na území Plzeňského, Středočeského a částečně Karlovarského kraje, obnovili od roku 1991 zhruba 50 nádrží. "V příštím roce plánujeme obnovu pěti nádrží v sumě kolem 15 milionů korun, v dalších letech do roku 2020 je to 17 nádrží, které bychom chtěli obnovit a napustit," řekl vedoucí správy toků pro povodí Berounky František Šampalík.

Vodní nádrže Raška podle něj vznikly někdy v 19. století, jejich obnova před necelými pěti lety začala po půlstoletí chátrání, protržených hrází a zarůstání dřevinami. Bylo potřeba vykácet stromy a náletové dřeviny, odstranit nánosy, dotvarovat hráze a postavit bezpečnostní přelivy. Vede k nim i nová cesta. Lesy vybudovaly u nádrží odpočinková místa s lavičkami pro turisty. Starostka Kladrub Svatava Štěrbová by v budoucnu ráda nově upravené prostředí využila a přivedla k nádržím třeba stezku pro pěší a cyklisty od nedalekého kláštera. "Musí se ale nejdřív nějak vymyslet přístup od dálnice," řekla.

Nádrže pojmou od 3500 do 5000 metrů krychlových vody, hloubka je až 3,5 metru, řekla správkyně toků Lesů ČR Zuzana Čeňková. Ve dvou nádržích, které se napustily loni, se už částečně obnovil život. Objevili se zde skokani, ropuchy, čolci, mloci, vážky a dokonce i raci, řekl Šampalík.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů