Čtvrtek, 28. března 2024

O popelnice na bioodpad mají Ostravané zájem

O popelnice na bioodpad mají Ostravané zájem

Více než 10.100 obyvatel Ostravy, kteří žijí v rodinném domě se zahradou, si již požádalo o popelnice na biologicky rozložitelný odpad. O službu tak dosud projevilo zájem zhruba 63 potenciálních odběratelů, kteří na hnědou popelnici o objemu 240 litrů mají nárok, řekl dnes novinářům jednatel odpadové společnosti OZO Ostrava Karel Belda.

S plošným zaváděním bio popelnic město začalo letos v dubnu. Zájemci ji mají možnost získat zdarma, zpoplatněn není ani samotný svoz popelnic, který je plně hrazen z poplatku za komunální odpad. Ten v Ostravě už několik let činí 498 korun na osobu a rok.

"Na základě dosavadních čísel mohu konstatovat, že akce byla úspěšná. V době, kdy to bylo jako placená služba, tento systém využívalo asi 2500 občanů města Ostravy," podotkl Belda. Cílem je, aby do dvou let využívalo popelnice na bioodpad 70 až 75 procent majitelů rodinných domů.

Pro bezplatný rozvoz popelnic se město ve spolupráci se společností OZO rozhodlo především proto, aby zvýšilo komfort občanů, kteří tak již tento odpad nemusí vozit do sběrných dvorů. Zároveň by se tak měl snížit i podíl tohoto odpadu ve směsném komunálním odpadu.

"Akce v žádném případě neskončila. V současné době chodí denně další žádosti občanů, kteří to zatím nezaregistrovali, takže občané stále mají šanci přihlásit se do tohoto systému a získat bezplatně nádobu na bioodpady," podotkl Belda. Podmínkou je, že musí jít o obyvatele s trvalým bydlištěm ve městě, kteří mají rodinný dům se zahradou.

V období od dubna do listopadu se bio popelnice odváží jednou za 14 dní, OZO ale počítá i se zimním odvozem tak, aby lidé do popelnic mohli házet například slupky a další vhodný kuchyňský odpad. Zimní odvoz bude jen jednou měsíčně.

Do bio popelnic patří například tráva, listí, spadané ovoce, slupky a zbytky zeleniny a ovoce před tepelnou úpravou či skořápky z ořechů nebo dřevěné piliny a odpad z ořezu stromů. Naopak se do ní nesmí vyhazovat kuchyňský odpad živočišného původu, uhynulá zvířata či biologicky nerozložitelné odpady jako plasty, sklo či kamení. OZO nyní ročně zpracovává zhruba okolo 10.000 tun biologicky rozložitelného odpadu.

Martina Helánová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů