Čtvrtek, 18. dubna 2024

Světový fond na ochranu přírody byl založen před 55 lety

Světový fond na ochranu přírody byl založen před 55 lety

Zahájení činnosti Světového fondu na ochranu přírody (WWF) před 55 lety, 11. září 1961, bylo pokusem o nápravu svévolných zásahů člověka do přírody, které přivedly některé druhy zvířat a přírodních oblastí na okraj vyhynutí. Dnes je WWF respektovanou mezinárodní organizaci.

Logo fondu se odvodilo od medvídka, převezeného z pekingské zoo do Londýna v roce vzniku WWF. Byla to jediná panda velká v západním světě v té době a navíc se statutem ohroženého zvířete.

Myšlenka na organizovanou ochranu přírody se zrodila v hlavě britského biologa Juliana Huxleyho, který při svých cestách po Africe zaznamenal mizení přírodních druhů i stanovišť příhodných pro jejich život. A tak byla 29. dubna 1961 ve švýcarském městečku Morges založena tato organizace a 11. září toho roku otevřena první kancelář.

Fond spolupracoval s vládami i průmyslovými podniky, zřídil úřady a projekty po celém světě. Původně pracoval na principu dobročinného získávání peněz a poskytování grantů, později s růstem finančních zdrojů se zaměřil i na uchování biologické různorodosti, udržitelné využívání přírodních zdrojů, redukci znečišťování a klimatických změn. Rozjel vlastní konzervační projekty a kampaně. V 90. letech vědci WWF rozpoznali 238 ekoregionů, které představují biologicky nejzajímavější pozemské a mořské oblasti.

Dnes má WWF pobočky ve stovce zemí po celém světě, v ČR se zaměřuje na pomoc při záchraně Šumavy a chce se podílet i na přípravě projektu na záchranu společného česko-maďarsko-rakouského lužního lesa.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů