Čtvrtek, 28. března 2024

Jaderné výbuchy, velryby i obnovitelné zdroje. Greenpeace slaví 45 let

Jaderné výbuchy, velryby i obnovitelné zdroje. Greenpeace slaví 45 let

Před 45 lety se začala psát historie moderního ekologického hnutí. Skupina mírových aktivistů, vizionářů a pacifistů z kanadského Vancouveru vyplula 15. září 1971 na moře, aby protestovala proti americkým jaderným testům u ostrova Amčitka ve státě Aljaška. Bývalou rybářskou loď Phyllis Cormack, která je nesla na palubě, přejmenovali na Greenpeace, a dali tak jméno jedné z největších ekologických organizací na světě. Svou akcí vzbudili velký rozruch a skutečně se jim nakonec podařilo prosadit zákaz podzemních jaderných výbuchů.

Organizace Greenpeace vznikla z okruhu lidí, kteří se účastnili protestů proti válce ve Vietnamu. S tím, jak se mírové hnutí rozrůstalo, začali jeho členové řešit i ekologické otázky. Už dva roky před slavnou plavbou se ve Vancouveru konaly demonstrace, které požadovaly ukončení podzemních jaderných pokusů na ostrově Amčitka, ležícím uprostřed seismicky velmi aktivní oblasti. Heslem protestů byla věta "Nedělejte vlny" - jaderné výbuchy totiž vyvolávaly zemětřesení a následné vlny tsunami. Organizátoři protestů v roce 1970 založili stejnojmenný výbor a začali připravovat cestu do zakázané zóny.

Loď Phyllis Cormack - Greenpeace do Amčitky nedojela, protože ji u ostrova Akutan zadrželo plavidlo pobřežní stráže USS Confidence. Přestože námořníci předali posádce dopis s podpisy, že akci podporují, rozkazy zněly jasně. Aktivisté nesměli dál. Cesta do místa jaderného výbuchu byla však natolik sledovaná, že vyvolala celosvětovou diskuzi a jaderné mocnosti se dohodly, že ustoupí od podzemních testů. Jediným státem, který se odmítl přidat, byla Francie. Ta změnila názor až po sérii nenásilných přímých akcí Greenpeace a pod tlakem veřejnosti o něco později.

V roce 1975 začala kampaň, kterou se organizace Greenpeace proslavila nejvíce. Lodě Phyllis Cormack a Vega se vydaly na moře, aby zablokovaly sovětské velrybářské lodě a upozornily na masivní vybíjení kytovců. Po dlouhé a vyčerpávající plavbě se aktivistům podařilo najít několik velrybářských plavidel včetně zpracovatelského kolosu Dalnyj Vostok. Obrázky zabíjení inteligentních mořských tvorů obletěly svět a zahájily kampaň, která prosadila mezinárodní zákaz komerčního lovu velryb. Mezi další velké úspěchy Greenpeace patří i vytvoření rezervace v Antarktidě, úspěšná evakuace obyvatel atolu Rongelap z oblasti kontaminované radioaktivitou, zákaz vyhazování toxického a jaderného odpadu do oceánů či zavedení ledniček bez nebezpečných freonů.

Historii Greenpeace nově líčí i nový dokument How to Change the World režiséra Jerryho Rothwella. Kromě unikátních a mnohdy ani nezveřejněných záběrů obsahuje úryvky z pamětí zakladatele organizace Boba Huntera i rozhovory s dalšími výraznými osobnostmi, kteří se zapsali do historie Greenpeace. A to včetně Paula Watsona, který odešel, protože chtěl radikálnější akce, a založil si vlastní organizaci Sea Shepherd, či Patricka Moora, který po osobních sporech znechuceně Greenpeace opustil a stal se popíračem klimatických změn a lobbistou pro jaderný, chemický či uhelný průmysl.

Letos slaví výročí i česká pobočka Greenpeace, která byla po několika akcích a kampaních zahraničních kolegů oficiálně založena v roce 1991. Za 25 let svého působení se věnovala například kampaním za eliminaci starých ekologických zátěží, za odstranění nebezpěčných chemikálií z výrobků či proti rozšiřování hnědouhelných dolů. Nyní upozorňuje na zbytečnost a rizika masivního spalování uhlí v elektrárnách a zároveň propaguje jako alternativu obnovitelné zdroje.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů