Pátek, 29. března 2024

Děčín odstranil uvolněné kameny z ferraty, zpřísnil návštěvní řád

Děčín odstranil uvolněné kameny z ferraty, zpřísnil návštěvní řád

Děčínská radnice si nepřeje další rozšiřování vstupů na zajištěnou lezeckou stezku, ferratu, na Pastýřskou stěnu. Zpřísnila proto podmínky pro vstup. ČTK to dnes řekla mluvčí města Markéta Lakomá. Ferrata si získala během dvou let mnoho příznivců, ale návštěvníci velmi zatěžují skalní masiv, z něhož už město muselo nechat odstranit nestabilní bloky.

Ferratu v centru měl Děčín vůbec jako první město v Česku. Oproti lezení na obyčejné skály ji může využívat prakticky kdokoliv, skalní stěna je osazena kramlemi a kolíky i lany. Potřebné je pouze povinné vybavení a kuráž. "Lidí, kteří navštěvují ferratu, je opravdu hodně. Přesné počty nelze stanovit, protože každý se zdrží rozdílnou dobu, někdo vyleze jednu cestu, jiný leze opakovaně a projde si všechny cesty," uvedla Lakomá. Podle jejího hrubého odhadu již ferratu navštívilo asi 40.000 lidí.

Skalní masiv je tak velmi zatěžován. Město nyní nechalo odstranit dva nestabilní skalní bloky, které se nacházely na cestě s nejmenší náročností, tedy na té nejnavštěvovanější. V havarijním stavu byl také skalní kout. Zátěž v podobě návštěvníků ničí drnový pokryv, který ve velmi frekventovaných místech již zcela chybí. "Odkrytý písčito-hliněný podklad je nestabilní, dochází k jeho uvolňování, vysypávání, odplavování i odvátí. Součástí tohoto podkladu mohou být i větší části, které se chůzí uvolňují a vypadávají ze stěny. Z těchto důvodů byl nestabilní kout zasíťován," uvedla mluvčí.

Aktuálně je povolených 15 cest, a to až do uzavření v zimním období. Přesný termín neexistuje, záležet bude na počasí. Loni se ferrata zavřela 1. prosince. Čtvrtý nástup se v současnosti opravuje.

Další rozšiřování ferraty si město nepřeje. I proto zpřísnilo návštěvní řád, aby nikdo nemohl bez souhlasu radnice do stěny zasahovat. Radní zakázali vstup na ferratu s pracovním nářadím bez písemného souhlasu magistrátu.

Skalní stěny bude město kvůli bezpečnosti návštěvníků dál sledovat. "Zajímavostí určitě je, že ferratu s instruktorem vylezl slepý člověk nebo devadesátiletý pán. Za dobu existence ferraty došlo pouze k jednomu vážnému úrazu, kdy musel být po pádu zaviněným vlastní nedbalostí a chybou lezec transportován leteckou záchrannou službou," doplnila Lakomá.

Na Pastýřskou stěnu vedl také výtah, který je od roku 1994 mimo provoz. Město nyní podle mluvčí hledá způsob, jak torzo nástupních prostor nejlépe využít.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů