Pátek, 29. března 2024

Ve Fryštáku budou k vidění filmy o vlivu zemědělství na planetu

Ve Fryštáku budou k vidění filmy o vlivu zemědělství na planetu

Filmové dokumenty o zemědělství, výživě a jejich vlivu na naši planetu budou k vidění ve Fryštáku na Zlínsku. V tamním kině se od 3. do 5. listopadu uskuteční festival Země na talíři. Festival se v zemi koná šestým rokem, na Zlínsko zavítá poprvé, řekl ČTK pořadatel Jiří Robenek.

Promítat se budou snímky zabývají se zemědělskými alternativami, permakulturou, zábory půdy, produkcí palmového oleje, osivy či geneticky modifikovanými organismy. Filmy popisují ubývání zemědělské půdy nebo zachycují práci tradičních zemědělců a jejich postupy. Snímky pocházejí z Francie, USA a Rakouska.

"Součástí této nesoutěžní přehlídky je i bohatý doprovodný program plný diskusí a zajímavých hostů. K nejznámějším z nich patří Alena Malíková, ekoporadkyně se zaměřením na biopotraviny a spoluorganizátorka projektu Příbor v pohybu, a MUDr. Miroslav Šuta, lékař a odborník na vliv životního prostředí na naše zdraví," uvedl pořadatel. Připraveny jsou i koncerty a exkurze na kozí farmu. Program festivalu je na stránkách www.malysvet.info.

Šestý ročník přehlídky, ve světě známé pod názvem Aliment Terre, má podtitul Jaká je tvář zítřka? Pořádá ho nezávislé analytické centrum Glopolis. Filmy z letošního ročníku festivalu se představily už v říjnu v pražském Biu Oko a od 11. do 13. listopadu poběží také v Ostravě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů