Čtvrtek, 28. března 2024

DEPO2015 představí recyklovaný design na výstavě Má plast

DEPO2015 představí recyklovaný design na výstavě Má plast

Dnes již ikonická židle SeaChair od londýnského Studio Swine, vyrobená přímo na rybářské lodi z vyloveného plastu nebo bota Alexandra Taylora, který jako materiál využil oceánský plast a pytlácké sítě. Ale také lokální recyklování na open source strojích PreciousPlastic holandského designéra DaveaHakkense. Výstava Má plast v plzeňském DEPO2015 představí od 11. října 2016 designéry a umělce, kteří se pohybují na hraně estetiky, aktivismu, kutilství nebo designové performance. Pro děti bude již od 5. října v depu otevřená herna z plastových kontejnerů.

Namísto navrhování samoúčelných estetických předmětů se londýnské Studio Swine rozhodlo pro společenský aktivismus. Jejich dnes už proslavená stoličkaSeaChair,kterou české publikum uvidí v DEPO2015 vůbec poprvé,vzniká přímo na moři na rybářské lodi, kam se materiál dostane v rybářských sítích. Alexander Groves a AzusaMurakami vylovený plast hned na palubě taví a každou židli popíší GPS souřadnicemi jejího vzniku. Ještě rafinovanější přístup pak zvolili s projektem Gyrecraft - navštívili pět oblastíve světových oceánech, kde se díky mořským proudům koncentruje plastový odpad. Alex a Azusa z něj vyrobili luxusní designové objekty, které reagují na místní podmínky, lokální tradiční řemesla a upozorňují na rozsah znečištění oceánů plasty.

Na výstavě Má plast se představí také nizozemský designér Dave Hakkens. Ten se rozhodl udělat revoluci v dostupnosti recyklačních technologií a navrhl čtyři základní stroje tak, aby si kdokoli mohl lokálně plastový odpad přetvořit do smysluplných a hodnotných nových produktů. Plány na výrobu sady strojů zpřístupnil na webu www.preciousplastic.com. Kolem projektu tak vzniká globální komunita lokálních recyklačních kutilů, kteří staví svoje verze stroje. První ruční recyklátor už zčásti funguje také v DEPO2015, kde si ho mohou lidé zatím prohlédnout a během výstavy pak také ,,nakrmit" vlastním doneseným plastem.

,,Plast je všude. Poletuje ve vzduchu, válí se na zemi a především plave ve všech mořích. Plastového odpadu je tolik, že se dostal i do těla živočichů na dně Mariánského příkopu, nejhlubšího místa na Zemi. Na výstavě Má plast představujeme 15 umělců a designérů, kteří se snaží na tento problém nejen upozornit, ale i navrhnout tvůrčí řešení. Ukazujeme výběr těch nejzajímavějších zodpovědných a kreativních, vtipných i vážných, fungujících i teprve se rodících nápadů, uměleckých vyjádření a designových řešení. Já se kromě všech zmíněných těším hlavně na 3D tiskárnu, kterou kolegové z FabLabu v DEPO2015 přestavěli na hudební nástroj, který hraje českou hymnu a přitom ji tiskne z recyklovaného plastu přímo před zraky diváků," zve programový ředitel DEPO2015 Jiří Sulženko.

Celkem budou na výstavě Má Plast od podzimu diváci moci obdivovat instalace od více než desítky umělců a designérů. Kromě akčních designérů se na výstavě představí i angažovaní recyklační umělci. Nebude chybět celosvětově uznávaná PET art umělkyně Veronika Richterová, berlínští PlastiqueFantastique,výtvarnice NicoleTaubinger neboplzeňský sochař Benedikt Tolar. Ten kromě série grilovaných a jinak deformovaných odpadkových košů navrhl také hernu pro děti z plastových kontejnerů nebo šlapadla z barevných popelnic.Interaktivní dětská herna se v depu otevře už týden před zahájením samotné výstavy 5. října.

Aktivistický design doplní také výrobky z recyklovaného materiálu od světových designerských hvězd, například boty Melissa od architektky ZahyHadid nebo módní návrhářky VivienneWestwood.

Výstava v DEPO2015 chce ukázat, že aby se z Mé vlasti nestala Má plast, je potřeba k tomu dělat víc, než jen třídit odpad do kontejnerů správné barvy. Hlavním smyslem interaktivní expozice je přitáhnout pozornost k tématu lokální recyklace a omezení spotřeby plastu. ,,V Evropě se jen 30 % plastového odpadu zrecykluje, 40 % se spálí a 30 % končí na skládce. My chceme dát lidem možnost vlastnoručně recyklovat a vymýšlet zajímavý design.Ukazujeme proto nejen přístup designérů a umělců, ale vyzýváme návštěvníky, aby přinesli také svůj plastový odpad a přetavili ho do nových výrobků. Díky spolupráci s firmou Curaprox si mohou vyrobit stojany na zubní kartáčky a partnerství se společností EKO-KOM garantuje vzdělávací rozměr výstavy, zaměřený zejména na děti a mládež," dodává Jiří Sulženko.

,,Systematickétřídění a recyklace odpadu má v ČR víc než 15 letou historii. Za tu dobu už patříme mezi evropskou špičku, ale i přes to je pořád co zlepšovat. Osvěta a vzdělání veřejnosti v oblasti třídění a recyklace je pro nás jednou z priorit. Výstava Má plast má z našeho pohledu velký potenciál přiblížit široké veřejnosti, jaký má třídění a recyklace odpadu smysl. Věříme, že praktické ukázky dalšího využití zdánlivě již nepotřebného odpadu návštěvníky přesvědčí, že dát odpadům šanci na nový život v podobě zajímavého výrobku má rozhodně smysl a navíc to může být i velmi atraktivní zábava," říká Lucie Müllerová ze společnosti EKO-KOM, a.s.


Již nyní mohou lidé do depa nosit čistý plast k recyklaci. Organizátoři upřednostňují tvrdší materiál typu víčka od PET lahví, obaly od čisticích prostředků, kečupu, polystyren, plastové nádobí a kelímky, kousky lega či zubní kartáčky. Sběrné místo je na recepci DEPO2015 otevřené každý den, v týdnu od 11 do 19 h, o víkendu mezi 10 a 18 h. Za plný pytel čistého plastu slibují volnou vstupenku na chystanou výstavu, za igelitku s víčky od PET lahví si dárce odnese rovnou permanentku na 10 vstupů.

Výstava Má plastvernisáž v DEPO2015 11. října 2016 a bude otevřena až do 28. února 2017. Od 27. do 31. října 2016 se část výstavy představí i na pražské přehlídce Designblok.

Generálním partnerem výstavy je společnost EKO-KOM, hlavními partnery jsou firma Curaprox a společnost Čistá Plzeň, mezi další partnery patří Designblok, Bella Brutta, PreciousPlastic, EU Japan Fest, Pebal, Průša Research, Replast, In Situ.

Více na www.depo2015.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů