Sobota, 20. dubna 2024

Brazilský Petrobras hlásí objev významného ložiska ropy

Brazilský Petrobras hlásí objev významného ložiska ropy

Brazilský petrochemický gigant Petrobras oznámil na počátku října objev ložiska ropy o ,,významném objemu" v poli Bacia de Campos, které bylo objeveno již před 42 lety a je hlavní těžební oblastí v brazilských pobřežních vodách.

Zatímco dosud se v Bacia de Campos těžila ropa vesměs z mělkých vrstev mořského dna, nynější vrty objevily velice kvalitní ropu až pod vrstvami písku a soli v hloubce přes 4 600 metrů pod hladinou moře v lokalitě Albacora. Dle Petrobrasu je objev ropy v tomto poli velice dobrou zprávou, protože společnost zde již vzhledem k desítky let trvající těžbě v mělkých vrstvách disponuje většinou potřebné infrastruktury, včetně dvou ropných plošin. Těžba z nově objeveného naleziště tak bude moci být zahájena během krátké doby a zároveň dojde k revitalizaci oblasti Albacora, jejíž význam z hlediska celkové těžby z důvodu vytěžení většiny dosud známých zásob upadal.

Ropné společnosti působící v Brazílii, v čele s dominantním Petrobrasem, těžily v roce 2015 v průměru 2,437 mil. barelů ropy denně, což bylo o 8 % více než v předchozím roce. Zvláště dynamicky se rozvíjí těžba z hlubokých vrstev mořského dna (tzv. pré-sal), která se na celkové těžbě podílela již z téměř 45 % a meziročně vzrostla o 33,7 %.

Oblast těžby a zpracování ropy a výroby derivátů je dlouhodobě perspektivní z hlediska možností uplatnění českých technologií. Brazílie se v poslední dekádě pohybuje na hranici soběstačnosti, pokud jde o produkci ropy, a jednoznačným cílem je, aby země byla soběstačná dlouhodobě. Sama však není schopna zajistit si všechny potřebné technologie, přestože pokud jde o samotnou těžbu, hloubka vrtů v přímořském šelfu, zejména podél pobřeží státu Rio de Janeiro, je v celosvětovém měřítku unikátní.

Vhodnou akcí z hlediska prezentace souvisejících českých technologií a řešení je největší oborový latinskoamerický veletrh Rio Oil & Gas, který se koná v sudých letech v Rio de Janeiro.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Brasilii (Brazílie). Autor: Ing. Petr Klíma, obchodní rada.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů