Čtvrtek, 18. dubna 2024

V Maroku začala klimatická konference OSN

V Maroku začala klimatická konference OSN

Tři dny poté, co v platnost oficiálně vstoupila pařížská klimatická dohoda, dnes v marockém Marrákeši začala další klimatická konference Organizace spojených národů. Jejím cílem je zpřesnit pravidla a najít způsoby naplňování globální dohody. Trvat bude konference do 18. listopadu. Za Česko se jí zúčastní ministr životního prostředí Richard Brabec.

Nový klimatický plán loni v prosinci podepsali v Paříži zástupci téměř dvou set zemí. K letošnímu 5. říjnu se podařilo dosáhnout cíle, aby dohodu ratifikovalo 55 zemí, které se celkově podílejí na více než 55 procentech emisí skleníkových plynů světa. Dohoda pak po třiceti dnech, tedy minulý pátek, vstoupila v platnost.

V Marrákeši by se nyní země měly dohodnout na detailech naplňování dohody a časovém plánu. Organizátoři vyzvali, aby se ze setkání stala "klimatická konference činů". Prostor chce dát pořadatelská země především chudším zemím, které změnami klimatu trpí nejvíce.

Během prvního týdne budou na konferenci jednat především odborníci, druhé části se ale zúčastní i politici včetně českého ministra životního prostředí Richarda Brabce. Česká republika zatím dohodu v parlamentu neratifikovala. Naopak velcí znečišťovatelé jako USA, Indie či Čína tak již učinily. Dohodu už schválil i Evropský parlament.

Podle textu pařížské dohody má být oteplování udrženo pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Signatáři dohody se zavázali, že proto dále výrazně omezí ve svých zemích emise, především oxidu uhličitého. Pařížský dokument nahradí v roce 2020 dosavadní Kjótský protokol z roku 1997.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů