Čtvrtek, 28. března 2024

Konec dieselů do roku 2025?

Konec dieselů do roku 2025?

Starostové čtyř velkých světových měst slíbili, že nejpozději do roku 2025, tedy během následujících devíti let, zcela uzavřou své brány dieselovým automobilům. Tři z těchto čtyř měst jsou evropská: Paříž, Madrid a Atény. Čtvrté je Mexico City.

K oznámení tohoto rozhodnutí došlo na summitu starostů největších měst světa (C40) právě konaném v Mexiku. Tímto krokem hodlají jmenované metropole řešit problémy s kvalitou svého ovzduší. Města budou zároveň podporovat nákup vozidel s alternativními pohony a také budovat vhodnou infrastrukturu pro pěší chůzi a cyklistiku.

Podle světové zdravotnické organizace (WHO) zemřou každý rok tři miliony lidí v souvislosti se znečištěním ovzduší, přičemž většina těchto úmrtí se týká lidí žijících ve městech. Podle Anne Hidalgo, nové předsedkyně G40 a starostky Paříže je nemožné dále tolerovat znečišťování životního prostředí a z něj vyplývajících zdravotních problémů obyvatel.

Pokud se k uvedeným čtyřem metropolím začnou s touto iniciativou přidávat i další města, mohlo by to znamenat postupný zánik produkce osobních automobilů s dieselovým motorem.

Zdroj: www.ifleet.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů