Čtvrtek, 28. března 2024

Malé vodní elektrárny letos více dodržovaly zákon než loni

Malé vodní elektrárny letos více dodržovaly zákon než loni

Malé vodní elektrárny na řekách a potocích letos více dodržovaly minimální zůstatkové průtoky. Stav na vodních tocích se tak v tomto směru oproti loňsku zlepšil, uvedla dnes na tiskové konferenci Česká inspekce životního prostředí. Přispěly k tomu ale i opakované kontroly a příznivější počasí. To vše se podílelo na menším počtu porušení zákona oproti loňskému roku, řekl dnes na tiskové konferenci ředitel inspekce Erik Geuss.

Inspektoři letos zkontrolovali 93 malých vodních elektráren, zaměřovali se zejména na dodržování minimálních průtoků ve vodních tocích. Přesto porušení zákona zjistili u 18 procent z nich. Oproti tomu loni zahájila ČIŽP 31 správních řízení, právní moci nabylo 18 rozhodnutí a malé elektrárny musely zaplatit pokuty za více než půl milionu korun.

Letos byly nezákonným chováním malých vodních elektráren poškozovány zejména toky Bělá, Desná, Jihlava, Kamenice, Krupá, Morava, Mže, Sázava, Teplá Vltava a také Mikulášovickém a Strážném potoce. Inspektoři kontrolovali celkem téměř šedesát řek a potoků. Zaměřili se zejména na ty elektrárny, které v minulosti porušovaly zákon.

Nakonec zahájili 12 správních řízení o uložení pokuty, do dneška nabylo právní moci sedm pokut za 91.000 korun. Další správní řízení se připravují, uvedla vedoucí oddělení ochrany vod ČIŽP Zdeňka Vaňková.

Jednu z nejvyšších pokut dostala MVE Zátoňské Dvory na Českokrumlovsku, která musela zaplatit pokutu 35.000 korun kvůli nedodržení minimálního průtoku na Strážném potoce.

Za posledních šest let provedla inspekce téměř 600 kontrol u provozovatelů malých vodních elektráren a uložila 86 pokut za 1,88 milionu korun. Dodržování průtoků bude kontrolovat i dál, dodal Geuss.

K prudkým výkyvům stavů například docházelo na řece Lužnice a jejího přítoku řeky Nežárky, kde v oblasti Veselí nad Lužnicí působí zhruba sedm elektráren. "Velmi těžko se odhaluje, která z těch elektráren to dělá a vodu zdrží. Nechá si ji x hodin zastavenou, aby si udělala větší vodní zdrž, a pak to semele, protože má za to víc peněz v rámci energetické špičky. A nemusí to dělat protiprávně. Bohužel to ovlivňuje i vodáky," dodal majitel Vodácké školy záchrany a webu raft.cz Petr Ptáček.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů