Středa, 24. dubna 2024

Na zlepšení životních podmínek drůbeže dostanou čeští chovatelé více než 1,5 miliardy korun

Na zlepšení životních podmínek drůbeže dostanou čeští chovatelé více než 1,5 miliardy korun

Čeští drůbežáři budou moci v následujících čtyřech letech čerpat podporu na zlepšení životních podmínek drůbeže v celkové výši přes 1,5 miliardy korun. Po téměř ročním intenzivním vyjednávání národní podporu schválila Evropská komise.

,,Díky finanční podpoře budou mít naši drůbežáři možnost výrazně zkvalitnit chovy a zlepšit podmínky, ve kterých zvířata žijí. Navíc díky investicím se jejich provoz stane efektivnější, což je nesmírně důležité s ohledem na konkurenci v ostatních evropských zemích,"řekl ministr zemědělství Marian Jurečka s tím, že v příštím roce se předpokládá uvolnění 300 milionů korun.

Režim podpory tvoří čtyři podopatření - Zlepšení stájového mikroklimatu drůbeže, Zlepšení životního prostředí drůbeže, Zajištění šetrnějšího zacházení se zvířaty a Zlepšení podmínek ustájení drůbeže v halách.

Sazby pro jednotlivápodopatřenímají žadatelům pokrýt dodatečné náklady, které jim vzniknou z přijetí opatření na zlepšení životních podmínek drůbeže, které jdou nad rámec zákonných norem. Žadatelé budou závazky vždy přijímat na jeden rok s možností prodloužení.

O schválení podpory na zlepšení životních podmínek drůbeže usilovalo Ministerstvo zemědělství téměř rok. Po intenzivních jednáních Evropská komise nakonec potvrdila slučitelnost podpory s vnitřním trhem EU. Podmínky podpory budou stanoveny ze strany MZe v rámci dotačního programu dle Zásad, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací pro rok 2017.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů