Pátek, 29. března 2024

Norští vlci mohou žít dál, jejich postřílení vláda zamítla

Norští vlci mohou žít dál, jejich postřílení vláda zamítla

Norská vlčí polulace, jedna z nejméně početných v Evropě, je zachráněna. Norská vláda zamítla plánovaný odstřel 47 vlků z celkového počtu 70 žijících v zemi. Rozhodovala o tom na návrh tamních farmářů a lovců, kteří svolení ke střílení vlků už v minulosti několikrát dostali. Tentokrát vláda řekla ne. Lovit se smí jen patnáct vlků žijících mimo smečky. Kdyby vláda vyhověla žádosti, znamenalo by to pro chráněné šelmy konec životaschopné populace v této severské zemi [1].

Díky tlaku veřejnosti a ekologických organizací z celé Evropy se podařilo tento masakr vlčí populace v Norsku zastavit. Za ochranu vlčích smeček se postavilo napříč starým kontinentem zhruba deset tisíc lidí , kteří posílali emaily a veřejné výzvy k záchraně vlků nejvyšším představitelům norské vlády. Vlci jsou na území Norska chráněni především Bernskou úmluvou, stejným dokumentem, k němuž přistoupila celá řada dalších evropských zemí včetně České republiky [2].

Hnutí DUHA poslalo norské premiérce Erně Solbergové a ministru životního prostředí Vidaru Helgesenovi dopis vyzývající k zastavení hrozícího cíleného zdecimování norské vlčí populace, která je už tak nejmenší v celé Skandinávii. Vyzvalo k zaslání výzvy i další ekologické neziskové organizace i jednotlivce a připojilo se k veřejnému protestu mezinárodní sítě Friends of the Earth, jejíž je členem.

Přes 80 % Norů vlky ve své zemi vítá. Výskyt vlků na našem území pak podporuje přes 62 % lidí. Vyplývá to z loňského průzkumu veřejného mínění, který uskutečnila Masarykova univerzita. Díky jejich celoroční ochraně se u nás počet těchto šelem pomalu ale jistě zvyšuje. Poslední ,,úlovek" je znám z jižního Pošumaví, kde fotopasti dobrovolnických Rysích hlídek Hnutí DUHA zachytily osamělého jedince [3].

Vlci jsou schopni pohybovat se na velké vzdálenosti, takže může být pouze otázkou času, kdy se podaří v oblasti Pošumaví vystopovat i další vlky či vlčí smečku. Podobně tomu v nedávné době bylo v Krušných horách nebo v CHKO Kokořínsko-Máchův kraj, kde se vlci poprvé objevili na jaře roku 2014. Letos v létě fotopast ve stejné chráněné oblasti zaznamenala první vlčata na území ČR po více než sto letech. Vlčí smečka se tu rozmnožuje už třetím rokem. Na jejím monitoringu se podílejí pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy chráněné krajinné oblasti Kokořínsko - Máchův kraj a Hnutí DUHA Olomouc.

Další oblastí, kde se vlci usadili na podzim 2015, je CHKO Broumovsko. Letos na jaře přivedli na svět minimálně dvě mláďata. Rozmnožování potvrdili během léta pracovníci Hnutí DUHA Olomouc a Správy CHKO Broumovsko prostřednictvím nahraného vlčího vytí a také díky záběrům z fotopastí. Dále byl letos výskyt vlků doložen ve většině našich pohraničních pohoří, například na Šluknovsku, v Krkonoších, Jeseníkách nebo v Beskydech.

Do monitorigu velkých šelem (rysa, vlka a medvěda) se každoročně zapojují desítky dobrovolníků a profesionálních strážců přírody. Hnutí DUHA je součástí mezinárodní organizace Friends of the Earth a spolupracuje tak i s norskou organizací Naturvernforbundet. To umožňuje sdílet základní údaje o populacích jednotlivých druhů šelem žijících v různých zemích i zkušenosti v jejich ochraně a monitoringu. V lednu 2017 se zástupci Hnutí DUHA vydají do Norska na výpravu za zachráněnými vlčími smečkami díky podpoře grantu z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů

Miroslav Kutal, expert na ochranu velkých šelem Hnutí DUHA, řekl:

"Rozhodnutí norské vlády je velkým vítězstvím nejen pro vlky v Norsku, ale i pro ochranu přírody a občanské inciativy. Ukázalo se, že tlak veřejnosti dokáže změnit i zdánlivě prohranou bitvu a jsme rádi, že jsme norským kolegům z Přátel Země mohli pomoci apelem na norskou velvyslankyni v Praze. Vlci jsou důležití pro udržování přírodní rovnováhy. Přestože je většina evropských populací vlka stabilních, skandinávská patří mezi kriticky ohrožené, především kvůli malé velikosti populace snížené genetické variability. Nyní je potřeba rozumný, na faktech založený management, který sníží konflikty mezi predátory a chovem ovcí."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů