Čtvrtek, 25. dubna 2024

Spalovna odpadů u Mostu možná nebude, EU neposkytne dotaci

Spalovna odpadů u Mostu možná nebude, EU neposkytne dotaci

Zastupitelé Ústeckého kraje odmítli v pondělí večer na svém zasedání petici proti stavbě spalovny odpadů nedaleko Mostu. V současnosti vůbec není jasné, zda obří pec s kapacitou 150.000 tun odpadu ročně vznikne. Evropská komise totiž rozhodla, že nebude ze strukturálních fondů v Česku podporovat do roku 2020 stavby spaloven. Podle Strany zelených tak nyní Ústeckému kraji chybí náhradní plán odpadového hospodářství.

Dlouhodobá koncepce nakládání s odpady se spalovnou počítala. Krajský plán odpadového hospodářství je zpracován na roky 2016 až 2025. "Odpadový plán spoléhal na to, že tu soukromý investor postaví velkou nadregionální spalovnu v Komořanech u Mostu, která spotřebuje veškerý odpad, který neumíme využít jinak a dosud jej máme na skládce. Jenže EU nám na spalovny peníze nepošle a jiné zdroje připravené nejsou," řekl dnes ČTK krajský předseda zelených Jiří Škoda.

Na zasedání zastupitelů zaznělo, že bez podpory Evropské komise je projekt passé. Kraj tak bude hledat jiné řešení, jak naložit s odpady. K věci by se měli zastupitelé vrátit koncem prvního pololetí příštího roku.

"Podle nás by měla být koncepce ambicióznější v možnostech třídění, kompostování a materiálového využití. Pokud něco podporovat, pak menší projekty obcí či jejich svazků. Ať už by se jednalo o třídírny nebo malé spalovny, které nepotřebují krmit odpadem dováženým zpoza hranic kraje," uvedl předseda petičního výboru Petr Globočník.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů