Sobota, 20. dubna 2024

Plány na odstřel zubrů vyvolaly v Polsku protesty

 Plány na odstřel zubrů vyvolaly v Polsku protesty

Již skoro 16.000 lidí se v Polsku od dnešního odpoledne podepsalo pod petici ochránců přírody ze sdružení Greenpeace, žádajících premiérku Beatu Szydlovou, aby zastavila plány na odstřel chráněných zubrů.

Státní lesy tvrdí, že odstřel přestárlých, nemocných či agresivních kusů je v zájmu údajně přemnožených stád zvířat, kritici mají ale podezření, že jde jen o peníze: za odstřel a trofej vzácného úlovku má lovec zaplatit více než 50.000 zlotých, v přepočtu přes 300.000 korun.

V Polsku žije ve volné přírodě asi 1350 z celkem čtyř tisíc zubrů, přežívajících po celém světě. Zubrů je tedy ještě méně než nosorožců či ledních medvědů, poznamenal list Gazeta Wyborcza.

O povolení k odstřelu požádala lesnictví ve dvou lokalitách, ve kterých žije 110, respektive 130 zubrů. Podle deníku je ale zvláštní, že v těchto místech se má vyskytovat mnohem více zubrů vhodných k odstřelu, než v rezervaci v Bělověžském pralese, kde tamní stádo čítá 600 kusů a loni tam byli zastřeleni pouze tři zubři. V rezervaci ale smí usmrtit zvíře jen vyškolený zaměstnanec, zatímco jinde se právo k odstřelu prodává. Státní lesy dokonce vyvěsily ceník lovu na zubry.

Podle deníku jde také o důsledek toho, že ekology ve státní radě pro ochranu přírody vystřídala konzervativní vláda svými lidmi, příznivci lovu.

"Zubr je nejen krásné a vzácné zvíře, ale také symbol polské přírody, chráněný polskými zákony a Evropskou unií. Pořádání komerčních honů na zubry je útok na to nejcennější v polské přírodě," zdůrazňuje petice Greenpeace.

Agentura AP připomněla, že v Polsku se běžně pořádají komerční lovy pro cizince, kteří si přejí ulovit jelena, divoké prase či zajíce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů