Úterý, 19. března 2024

Nové chodníky, odstavná parkoviště nebo oprava návsi? Obce ležící v národních parcích si můžou vybírat, do čeho investovat.

MŽP jim nabídne dalších 50 milionů korun na zlepšení života místních obyvatel

Nové chodníky, odstavná parkoviště nebo oprava návsi? Obce ležící v národních parcích si můžou vybírat, do čeho investovat.

Žádosti o tradiční podporu pro obce v národních parcích MŽP se v tomto roce ještě více zjednoduší. Obce díky dotacím z MŽP mají šanci opravit náves, drobné stavby nebo turistické cesty, provést protierozní opatření nebo snížit světelné znečištění. Jen za posledních 7 let nabídlo ministerstvo z národních prostředků obcím na území národních parků podporu ve výši téměř čtvrt miliardy korun.

"Aktuálně připravujeme další pravidelnou výzvu s obvykle alokovanými 50 miliony korun, která obcím v národních parcích umožní financovat rozvoj své infrastruktury, vybavenosti a zlepšení v oblasti životního prostředí, zpracování rozvojových dokumentů i studií. Vyčleněné finance jim také mohou sloužit k případnému spolufinancování nákladnějších projektů z Operačního programu Životní prostředí," vysvětluje ministr Brabec.

Díky dotacím z MŽP se po sedm let obcím v národních parcích daří držet třeba ráz vesnické zástavby nových rodinných domků, získávat finance na zpracování územního plánu, revitalizaci rybníků a mokřadů, budovat remízky, opravovat pěší cesty a chodníky, udržovat informační a osvětové tabule v terénu nebo obnovovat drobné stavby v duchu krajinného rázu. ,,Mimo jiné mají za dotace šanci zkrášlit veřejná prostranství sloužící k setkávání a pořádání místních akcí, budovat solární veřejné osvětlení nebo realizovat opatření ke snížení světelného znečištění. To všechno s cílem zlepšit kvalitu života místních obyvatel, ale také nepochybně s cílem přilákat do parků další turisty na kvalitní služby v místních obcích," pokračuje Brabec.

Z rozpočtu MŽP byly od roku 2010 vyhlášeny 4 výzvy, z nichž se již zafinancovalo na 124 projektů. K těm největším patří např. vloni za 1 milion korun realizovaná oprava rozpadajícího se turistického chodníku Horní Štěpanice-Zákoutí na Benecku, která je součástí vycházkové naučné trasy po doposud opomíjené části Krkonoš, rekonstruovaná mechanicko-biologická čistírna odpadních vod v obci Labská Stráň za 1,3 mil. korun nebo hojně turisty vyhledávané turistické informační centrum Dům Českého Švýcarska za 1,4 mil. korun.

Kromě finanční podpory ze strany ministerstva, poskytují správy národních parků obcím, městům, spolkům, ale i jednotlivým občanům bezplatné konzultační, poradenské a odborné služby ve většině oborů péče o životní prostředí, environmentální poradenství zaměřené na poskytování odborné pomoci.

"Nejnovější výzva z Národního programu Životní prostředí bude vyhlášena v červnu. V tuto chvíli uvažujeme nově o dvoukolovém sytému, to znamená, že nejprve shromáždíme projektové náměty obcí. V rámci druhého kola pak vyzveme ty obce, jejichž projektové náměty byly posouzeny kladně k podání plné žádosti. Tím ještě více vyjdeme vstříc obcím a zjednodušíme jim administrativu. Obce v národních parcích měli doposud možnost předem oznámit podstatu jejich projektů a na ně se poté vyhlašovala výzva, do které se mohli přihlásit. Nově budou obce zpracovávat plnou žádost až na základě předem posouzeného projektu, tedy s jistotou přidělení dotací. Žádost o dotaci z programu můžou podávat obce, svazky obcí i správy národních parků," říká ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Podpora z evropských peněz
Mimo jistoty podpory z národních zdrojů mají obce ležící v národních parcích ještě přednostní přístup k dotacím z evropských fondů. Projekty realizující se na území národních parků z prostředků Operačního programu Životní prostředí mají v řadě oblastí 10% bonifikaci, např. na projekty řešící návštěvnickou infrastrukturu, vodní toky ale i kanalizace a vodovody. Zisk dotační podpory jim usnadňuje toto bodové zvýhodnění díky tomu, že leží v ochranném pásmu daného národního parku. Díky tomu mají přednostní přístup k dotacím zejména na zlepšování stavu přírody a krajiny, obnovu krajinných struktur, nebo na optimalizaci vodního režimu krajiny.

Jen z dotací, které směřují z rezortu životního prostředí, měli možnost obce v národních parcích v posledních sedmi letech čerpat bezmála celou miliardu korun do projektů na podporu rozvoje obcí v národních parcích. To jen potvrzuje, že rozvoj obcí a lokálního turismu v souladu s ochranou přírody považuje ministerstvo za dobrou investici do budoucnosti českých národních parků.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů