Pátek, 29. března 2024

U. Brod instaluje kontejnery, jejichž naplněnost pohlídá senzor

U. Brod instaluje kontejnery, jejichž naplněnost pohlídá senzor

Uherský Brod v příštím roce chystá vybudování 25 svozových míst s 90 polopodzemními kontejnery na různé druhy odpadu. Jejich naplněnost pohlídají speciální ultrazvukové senzory. Náklady na projekt činí 8,5 milionu korun, město chce získat evropskou dotaci na pokrytí až 85 procent této částky. Novinářům to dnes řekl místostarosta David Surý (KDU-ČSL).

"Je to zjednodušeně pouze díra v zemi, která je zasypána zeminou a je zde plastový tubus, kam se vkládají jednotlivé nádoby," uvedl Surý. Podle něj je výhodou těchto kontejnerů větší kapacita, která dosahuje až pěti metrů krychlových odpadu, a také kontrola jejich naplněnosti radiovysílačem. Nebudou se tak vyvážet poloprázdné nádoby. Město tak podle Surého ročně ušetří zhruba 200.000 korun.

Kontejnery pro směsný komunální odpad, papír a plasty jsou plánovány v objemu pět metrů krychlových, kontejnery na bioodpad v objemu tři metry krychlové. V částech města Havřice, Újezdec a Těšov budou rozmístěny kontejnery tohoto typu jen na plast a papír. Z prostorových a ekonomických důvodů město zavrhlo polopodzemní kontejnery na sklo, kde bude používat nynější zvony.

Podle Surého jsou polopodzemní kontejnery zhruba jeden metr nad zemí a nehrozí tak, že by do nich někdo spadl. Město je nebude umísťovat tam, kde nedávno vybudovalo nová hnízda pro odpady. Lidé v Uherském Brodě platí roční poplatek za odpad 500 korun. Město na odpadové hospodářství ročně doplácí zhruba milion korun.

Ve Zlínském kraji zavedlo jako první polopodzemní kontejnery, jejichž naplněnost hlídají senzory, Valašské Meziříčí. Systém funguje v Praze či na Slovensku, v budoucnu se očekává jeho rozšíření.

Jan Vondrášek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů