Sobota, 20. dubna 2024

Litomyšl chystá odchyt přemnožených nutrií

 Litomyšl chystá odchyt přemnožených nutrií

Litomyšl na Svitavsku zahájí odchyt přemnožených nutrií, které ničí břeh Loučné. Ve městě žijí několik let. Jejich počet radnice odhaduje na 50. Novinářům to dnes řekl místostarosta Josef Janeček (ODS).

Radnice instalovala kolem řeky cedule, aby lidé nutrie nekrmili. Nejčastěji se zdržují u mostku u prodejny Albert. Dva až tři hlodavci se před odchytovou formou loni schovali a stihli se za krátko rozmnožit.

"Nutrie poměrně devastuje jednak přírodu, jednak koryta řek. Jsou to zdatní tuneláři," řekl Janeček. Za rok vyvede samice až 20 mláďat, přitom nutrie žije kolem 12 let, dodal.

Nutrie se vyskytuje nejen v Litomyšli, ale také na dalších místech toku Loučné. Město chystá jejich monitoring v Benátkách, Nedošíně a Tržku.

"Zároveň jsme požádali vedení supermarketu, aby si zabezpečili kontejnery se zbytky a neprodanou zeleninou, protože se například větší množství odřezků od květáků, rajčat a paprik objevilo přímo na břehu Loučné," řekla Jana Foltová z odboru místního a silničního hospodářství.

Nutrie pochází z Jižní Ameriky, chová se pro dietní maso a kožešinu. Zvířata kolem Loučné patrně unikla chovatelům nebo je tam někdo záměrně vypustil.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů