Úterý, 23. dubna 2024

Vídeň prodává zeminu z městské kompostárny

Vídeň prodává zeminu z městské kompostárny

Část biologického odpadu z vídeňských popelnic se v městské kompostárně promění na zahradní substrát. Každý rok si Vídeňané ze sběrných dvorů odnesou na 40 000 pytlů substrátu.

Část tříděného biologického odpadu z 80 000 popelnic rozesetých po celé Vídni sváží popelářské vozy do největší evropské otevřené kompostárny.Ve čtvrti Lobaukaždoročně ze 100 000 tun bioodpadu z vídeňských domácností a zahrádek vznikne 40 000 až 45 000 tun kvalitního kompostu. Ten je po osmi- až desetitýdenním kompostování připraven jako základ pro pěstební substrát.

O celý proces, tedy svoz odpadu, jeho zpracování a následnou výrobu substrátu se stará přímo vídeňský magistrát - konkrétně oddělení číslo 48 pro odpadové hospodářství. Při výrobě pracovníci kompostárny obohatí substrát o mulčovací kůru, dřevěné piliny a organická hnojiva. Výsledný produkt bez příměsi rašeliny,oceněný známkou jakosti ECN-QAS Evropské kompostárenské sítěrozvezou do sběrných dvorů po celé Vídni a do městského obchodu s použitým zbožím ve čtvrti Margareten.

Substrát k mání za tři nebo pět euro

Květinový substrát v osmnáctilitrovém pytli lze zakoupit za tři eura, čtyřicetilitrový pytel zahradní směsi za pět eur. Letošní sezónní prodej byl zahájen na přelomu února a března. Vídeňané ročně koupí kolem 40 000 pytlů. Vyšší poptávka je po větších baleních, těch si v roce 2016 obyvatelé odnesli na 34 000.Odpad z toho, co lidé v zemině vypěstují, navíc může opět skončit v popelnicích na bioodpad.

Pro ty, kteří chtějí vidět, jak z jablečných ohryzků, slupek od brambor nebo posekané trávy vzniká kompost a zemina připravila Vídeň tříminutové video, které ukazuje cestu od svozu přes kompostování a zpracování zeminy až po její využití v domácnostech a na zahrádkách: http://bit.ly/DieWienerBiotonne.

letecky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů