Úterý, 19. března 2024

Geuss zůstává ředitelem České inspekce životního prostředí

Geuss zůstává ředitelem České inspekce životního prostředí

Erik Geuss zatím zůstává ředitelem České inspekce životního prostředí. Pražský městský soud dnes vyhověl jeho žalobě, ve které napadl rozhodnutí náměstka ministra vnitra pro státní službu. Podle toho přestal být ředitelem, protože byl jmenován v rozporu se zákonem. Žalované ministerstvo vnitra může proti dnešnímu rozsudku podat kasační stížnost, kterou by se případně zabýval Nejvyšší správní soud v Brně. Podle mluvčí ministerstva životního prostředí (MŽP) Petry Roubíčkové by se tak měli Geussovi omluvit všichni, kdo na něj pořádali "hon jako na čarodějnice".

Podle náměstka Josefa Postráneckého se Geuss ujal funkce v roce 2014 v rozporu se zákonem. Byl totiž přijat na základě pracovní smlouvy, nikoli podle služebního zákona. Podle náměstka pro státní službu to bylo špatně, služební místo by mohl obsadit člověk v pracovním poměru pouze na záskok.

Když bylo o rok později místo znovu obsazované už podle služebního zákona, neměl být Geuss podle náměstka do výběrového řízení vůbec pozván. V té době už totiž nebyl státním úředníkem, jak stanovuje zákon o státní službě. Geuss tehdy ve výběrovém řízení znovu zvítězil. Náměstek pak na konci srpna rozhodl, že Geuss přestal být ředitelem inspekce, proti čemuž podal Geuss správní žalobu.

Podle dnešního rozhodnutí ale bylo Geussovo první jmenování platné. "Soud se neztotožnil se závěry žalovaného, že by mělo být postupováno podle zákona o státní službě, protože tento postup nebyl vůbec možný," řekl předseda soudního senátu Slavomír Novák. Služební zákon totiž nabyl účinnosti až 1. ledna 2015, Geuss byl přitom jmenován už 14. listopadu předešlého roku. U druhého výběrového řízení byl tedy Geuss řádným účastníkem a nemohl z něj být vyloučen, protože po 1. lednu začal být ve služebním poměru.

"Popsanou situaci jsem nijak nezavinil, pouze jsem se řádně účastnil dvou výběrových řízení," řekl dnes soudu Geuss. Jeho právní zástupkyně upozornila na to, že je Geuss "trestán" za postup, který nemohl nijak ovlivnit.

Podle zástupkyně ministerstva vnitra bylo jmenování Geusse v rozporu s právními předpisy. Podle jejího právního výkladu se totiž místo šéfa inspekce stalo služebním místem už na začátku listopadu 2014, a proto mělo být už první řízení podle služebního zákona. Připustila však, že v dané době nebylo možné místo v souladu se zákonem obsadit.

"Soud potvrdil kroky ministra (životního prostředí Richarda) Brabce (ANO) i státního tajemníka při MŽP (Jana) Landy, za kterými si dlouhodobě stojíme. Jsme samozřejmě rádi za výsledek, který povede ke stabilizaci České inspekce životního prostředí. Všichni, kteří na něj i na ministra Brabce pořádali 'hon jako na čarodejnice', by se jim měli omluvit," sdělila ČTK mluvčí ministerstva Roubíčková.

Městský soud v Praze už loni na podzim vyhověl odkladnému účinku žaloby a Geusse ve funkci dočasně ponechal.

Státní tajemník ministerstva životního prostředí Landa jmenoval Geusse do funkce loni v lednu. Ministerstvo k tomu tehdy uvedlo, že obhájil svou pozici v novém, tedy už v pořadí druhém, výběrovém řízení, které loni v srpnu vypsalo ministerstvo vnitra podle zákona o státní službě. Geuss inspekci vede od 1. prosince 2014.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů