Čtvrtek, 28. března 2024

Trumpova vláda přezkoumá Obamovy normy spotřeby automobilů

Trumpova vláda přezkoumá Obamovy normy spotřeby automobilů

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa přezkoumá přísné normy spotřeby automobilů, jimiž v samém závěru svého působení popudila předešlá administrativa Baracka Obamy americké automobilky. O osudu této regulace se rozhodne do dubna 2018, sdělil dnes federální Úřad pro ochranu životního prostředí (EPA). Rozhodnutí Trumpovy vlády je velkým vítězstvím pro domácí automobilový průmysl, od něhož chce republikánský prezident na oplátku zvýšení domácí produkce a zaměstnanosti.

EPA oznámila, že zahájí prověrku pravidel, které Obamova vláda v lednu závazně určila pro období 2022-2025, a posoudí, zda jsou uskutečnitelná. Obamova vláda postupně zpřísňovala celkové normy spotřeby pohonných hmot v zájmu omezení emisí skleníkových plynů, to ale znamenalo vyšší náklady pro automobilky a pro zákazníky.

Americké automobilky Trumpa od jeho listopadového zvolení žádaly, aby lednové rozhodnutí Obamovy EPA zvrátil. Argumentovaly tím, že zpřísněné normy jsou pro ně příliš nákladné a budou stát množství pracovních míst. Poukazovaly také na to, že menší úsporné vozy nejdou v USA v situaci levného benzinu na odbyt, takže jejich vývoj a výroba jen kvůli splnění celkové kvóty spotřeby jsou neefektivní.

Prezident Trump má oznámit rozhodnutí své administrativy na pozdější akci na předměstí Detroitu. Zúčastní se jí manažeři a zaměstnanci místních automobilek General Motors, Ford Motor a Fiat Chrysler Automobiles.

Představitelé automobilek vyjadřovali od Trumpova zvolení naděje na to, že nová vláda bude svou politikou vycházet vstříc domácím výrobcům, aby je odradila od přesouvání produkce do zahraničí. Dnešní krok Trumpovy vlády naopak kritizují opoziční demokraté a ekologické organizace.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů