Úterý, 19. března 2024

Moravský kras čeká úklid, zapojí se stovky dobrovolníků

Moravský kras čeká úklid, zapojí se stovky dobrovolníků

Zhruba 800 až 900 dobrovolníků se v sobotu 8. dubna zapojí do úklidu Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras na Blanensku. Jde o 25. ročník akce. Dobrovolníci obvykle vysbírají v okolí turistických tras odpadky, které zaplní šest velkých kontejnerů. ČTK to sdělil vedoucí správy CHKO Leoš Štefka.

V minulosti dobrovolníci našli například občanské nebo řidičské průkazy, ale třeba i vyhozená okna, sedačku nebo mrazák. Nejdramatičtějším okamžikem byl nález funkční protipěchotní miny, která se našla vyhozená v křoví.

Nejhorší nepořádek je podle Štefky kolem silnic. "V lesích u turistických tras se situace lepší, přestože i tam se něco nasbírá. Nejvíce odpadků je podél silnic a všude tam, kde se dá zastavit autem," uvedl Štefka.

Dobrovolníků zapojujících se do úklidu krasu každým rokem podle ochránců přírody mírně přibývá. Předzvěstí hlavní akce byl úklid jižní části krasu minulý víkend, pokračovat se bude ještě i o víkendu 20. dubna.

Společný úklid CHKO Moravský kras, která byla vyhlášena v roce 1956 a je nejstarší chráněnou krajinnou oblastí na Moravě, se uskuteční už popětadvacáté. Zapojí se do něj nejen děti z mnoha škol, ale třeba i dobrovolní hasiči. Děti za úklid dostanou drobné odměny, například volný vstup do jeskyní.

Chráněná krajinná oblast Moravský kras je známa zejména Punkevními jeskyněmi, které jsou říčkou propojeny s propastí Macocha. V CHKO je přes 1100 jeskyní. Veřejnosti je běžně zpřístupněno pět z nich. Ročně je navštíví okolo 350.000 turistů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů