Středa, 24. dubna 2024

Česká Lípa rozšíří možnost třídění bioodpadu do dalších lokalit

Česká Lípa rozšíří možnost třídění bioodpadu do dalších lokalit

Česká Lípa rozšíří od června možnost třídění biologicky rozložitelného odpadu do dalších dvou lokalit. Původně specializovaná firma svážela tento druh odpadu jen z okrajových částí města, loni se hnědé nádoby rozšířily i do centra města. Teď je budou moci nově používat i obyvatelé lokalit Stará Lada a Lužická ulice. ČTK o tom dnes informoval mluvčí českolipské radnice Monika Bayerová.

"Cílem našich snah je snižování podílu bioodpadu ve směsném komunálním odpadu... Chceme, aby občané co nejvíce třídili odpad, včetně právě bioodpadu. Proto pořizujeme dalších 100 nových nádob tak, aby lokality Stará Lada a Lužická ulice mohly třídit bioodpad," dodal místostarosta Juraj Raninec.
Česká Lípa je v Libereckém kraji městem, které má s tříděním biologicky rozložitelného odpadu největší zkušenosti. Prvních 250 speciálních nádob na tento odpad pořídila radnice už v roce 2007, když získala dotaci z Libereckého kraje. Následně byl zahájen pilotní projekt svozu a likvidace bioodpadu. První lokalitou byl zvolen Svárov, kde je největší počet rodinných domů.
Když v roce 2009 město získalo dotaci na pořízení dalších 250 nádob, svoz bioodpadu byl rozšířen o Slovanku a Holý vrch. O čtyři roky později bylo na základě dohody s firmou Marius Pedersen pořízeno dalších 500 kusů nádob na bioodpad. "Svoz a likvidace biologicky rozložitelného odpadu se tak postupně rozšířil také do lokalit Kopeček, Stará Lípa, Dubice, Dolní Libchava a loni přibylo i centrum města," doplnila Bayerová.
Do hnědých popelnic patří především zahradní odpad jako je listí, tráva, plevel, drobné nastříhané větve nebo zbytky rostlinného původu z kuchyně. Nepatří do nich zvířecí exkrementy ani kuchyňské zbytky živočišného původu jako jsou třeba kosti či maso. Objem takto vytříděného odpadu každoročně roste. Zatímco v roce 2008 se ho svezlo 150 tun, loni ho lidé vytřídili bezmála 1177 tun, o pětinu víc než v předcházejícím roce. Za svoz a zpracování bioodpadu zaplatila radnice loni téměř 990.400 korun.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů