Pátek, 29. března 2024

Obce hledají další zdroje pitné vody, řeší její nedostatek

Obce hledají další zdroje pitné vody, řeší její nedostatek

Obce hledají další zdroje pitné vody, řeší její nedostatek, a to nejen v období sucha. Budují například nové vrty, které doplní současné zdroje. Důležitou roli hraje i hospodaření s vodou. Nedostatek vody často brzdí i rozvoj obcí. Například ve Bzové na Berounsku napojí na vodovod nový vrt. Problémy mají ve středních Čechách minimálně desítky obcí.

Ve Bzové plánují řešení problémů s vodou dlouhodobě, už dříve dali vybudovat pět průzkumných vrtů. "Jeden se ukázal jako velmi dobrý, vydatný, s tím, že se voda nemusí ani nijak upravovat," uvedla dnes starostka Bzové Václava Flaišmanová.
Obec už má připravené stavební povolení na dobudování vrtu, nyní vypíše tendr, po jeho dokončení začnou práce. Hodnota tendru je zhruba tři miliony korun, z toho zhruba dvě třetiny pokryje dotace ministerstva životního prostředí určená pro stavbu nových zdrojů vody. Rozšířit kapacitu vodovodu musí kvůli rozvoji i Velká Buková na Rakovnicku.
Podle starostky Bzové by pomohlo, kdyby lidé využívali více dešťovou vodu, v období sucha nenapouštěli z vodovodu bazény a také nezalévali pitnou vodou. Napouštění bazénu je často možné domluvit s vodárnami, které přistaví cisternu, což vyloučí problémy s vodovodem.
Ministerstvo životního prostředí dnes spustilo nový dotační program Dešťovka, lidé o něj mají velký zájem. Ministerstvo v něm rozděluje 100 milionů korun, dnes už byly podány žádosti v hodnotě přes 50 milionů korun. Ministerstvo se bude snažit hledat na podobný typ dotace další peníze.
Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) je zásadní vzdělávání lidí v oblasti nakládání s vodou už ve škole, aby si uvědomili její hodnotu, chovali se odpovědně a solidárně k ostatním.
Aktuálně existuje řada programů, které pomáhají do krajiny vracet vodu, jde o dotace ministerstva životního prostředí i ministerstva zemědělství. "Obce si mohou žádat o obnovu rybníků nebo vytváření nových rybníků," zmínil ministr jeden z příkladů při dnešní návštěvě Bzové.
Sandra Bejšáková
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů