Pátek, 29. března 2024

Mezinárodní sympozium věnované anaerobní mikrobiologii

Mezinárodní sympozium věnované anaerobní mikrobiologii

Liblice hostí pracovní setkání odborníků na anaerobní mikrobiologii. International Symposium on Anaerobic Microbiology (ISAM) je už desáté z řady úspěšných sympozií zaměřené na studium mikroorganismů, jejichž energetický metabolismus je postavený na prostředí s nízkým či žádným obsahem kyslíku.

Tyto mikroorganismy jsou důležité nejen v průmyslové výrobě, fermentaci, zpracování biomasy či produkci některých mléčných výrobků, ale také například ve správném fungování zažívání. Jejich vztah ke zdraví člověka či zvířat důležitých v potravinářství je předmětem intenzivního výzkumu, kterému se na Akademii věd ČR věnuje Laboratoř anaerobní mikrobiologie Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR.

Na organizaci letošního ročníku sympozia, pořádaného po šesti letech opět v Česku, se dohodly čtyři instituce ze zemí tzv. Visegrádské čtyřky (Polsko, Česká republika, Slovensko a Maďarsko) a společně požádaly o podporu mezinárodní Visegrádský Fond (www.visegrad.fund). Podpora z tohoto zdroje slouží ke kofinancování nákladů na účast mladých nadějných výzkumných pracovníků na konferenci a k podpoře založení komunikační sítě, která bude sloužit k propagaci oboru a navazování spolupráce mezi mladými výzkumnými pracovníky, již ustavenými laboratořemi a průmyslovými partnery využívajícími anaerobní procesy ve své produkci.

Na programu konference je mezi 11. a 14. červnem 24 referátů a prezentace 16 posterů z oblasti anaerobní mikrobiologie od cest ke snížení rezistence některých mikrobů k antibiotikům či využití znalostí anaerobní mikrobiologie v lékařské diagnostice až po prezentace způsobů ovlivňování produkce metanu mikroorganismy. Konference se účastní přední kapacity oboru jako prof. Harry Flint z University of Aberdeen ve Skotsku, prof. Graeme Attwood z Grasslands Research Centre na Novém Zélandě či prof. Robert Forster z Lethbridge Research and Development Centre v Kanadě.

Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR a Ústav živočišné fyziologie a genetiky AV ČR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů