Čtvrtek, 28. března 2024

Do Evropského týdne udržitelného rozvoje 2017 se opět zapojili členové Národní sítě Zdravých měst

Do Evropského týdne udržitelného rozvoje 2017 se opět zapojili členové Národní sítě Zdravých měst

Stejně jako v minulých letech proběhl od 30. května do 5. června Evropský týden udržitelného rozvoje (ETUR). Jedná se o celoevropský projekt, jehož cílem je šířit myšlenku udržitelného rozvoje a podpořit iniciativy, které k němu přispívají. Aktivními realizátory akcí v této kampani byly již tradičně Zdravá města, obce a regiony ČR.


Organizátoři mohli akce registrovat na stránkách www.tydenudrzitelnosti.cz, kde je k dispozici rovněž celostátní přehled akcí a další informace ke kampani.

V ČR kampaň garantuje Odbor pro udržitelný rozvoj Úřadu vlády a záštitu každoročně uděluje premiér a předseda Rady vlády pro udržitelný rozvoj. Vlastní aktivity mohly pod hlavičkou ETUR pořádat všechny státní instituce, samosprávy, výzkumná centra, školy, muzea, nadace, komunitní sdružení, neziskové organizace, podniky i jednotliví občané.

Zapojit se mohly všechny projekty a akce, které tematicky souvisí s udržitelným rozvojem a nejsou čistě komerční aktivitou. Jednotlivé akce jsou tříděny dle 17 Cílů udržitelného rozvoje (SDGs), které vyhlásila OSN na podzim 2015.

Idea celoevropského týdne udržitelného rozvoje byla představena ministry životního prostředí Francie, Německa a Rakouska na zasedání Rady pro životní prostředí EU dne 28. října 2014. Jejím cílem bylo sjednotit starší projekty v těchto zemích a inspirovat podobnou iniciativu i v dalších částech Evropy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů