Úterý, 19. března 2024

Úředníci v Jihomoravském kraji zatím zkontrolovali jen pár kotlů

Úředníci v Jihomoravském kraji zatím zkontrolovali jen pár kotlů

Pouze několik kontrol kotlů na tuhá paliva provedli za prvních šest měsíců platnosti novely zákona o ochraně ovzduší úředníci v Jihomoravském kraji. Žádné sankce zatím neuložili. ČTK to řekli mluvčí oslovených radnic.

V Brně obdržel Odbor životního prostředí od ledna celkem 16 podnětů, které se týkaly obtěžujícího kouře. Jak uvedl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek, všechny doručené podněty úřad řeší. Žádnou fyzickou kontrolu kotle v domácnosti úředníci doposud neprovedli, nepadly ani žádné sankce.
"U doručených podnětů musí být ze strany úřadu v první fázi prověřeno, zda jsou vůbec oprávněné. V této fázi byla provozovatelům kotlů, na které byla podána stížnost, zaslána písemná upozornění na povinnosti vyplývající ze zákona o ochraně ovzduší a na možné následky, které při opakovaném porušování těchto povinností mohou nastat," uvedl Poňuchálek.
Doplnil, že kontroly úřad provádí pouze na základě podnětů. A pokud se navýší počet stížností, lze předpokládat i zvýšení počtu kontrol.
Břeclav zaznamenala podle mluvčího radnice Jiřího Holobrádka v této souvislosti tři oznámení a ta jsou stále v řízení. "Možnost kontrolovat kotle se odvíjí od závažnosti daného podezření, které je samo o sobě složité důkazně prokázat," upozornil mluvčí.
Znojmo už možnosti kontrol podle mluvčí radnice Zuzany Pastrňákové využilo, a to ve dvou případech. Úředníci však neshledali porušení zákona a nebyl důvod k sankcím. Pastrňáková doplnila, že razantní navyšování kontrol město nechystá.
Možnost kontrolovat spalovací zdroje v domácnostech mají od ledna obecní úřady obcí s rozšířenou působností. Kontrolu můžou úředníci provést, vznikne-li podezření, že provozovatel porušil zákonnou povinnost, například používá nepovolené palivo. Zákon počítá s podněty obyvatel.
Obecní úřad provozovatele musí nejprve písemně upozornit a dát mu lhůtu k nápravě. Pokud se stížnost do roka opakuje, je kontrolor oprávněn vstoupit do bytu či domu a zkontrolovat dodržování povinností. Vlastník nebo uživatel bytu ho musí pustit ke zdroji a k palivům. Pokud je zjištěno pochybení, hrozí mu pokuta až 50.000 korun.
Úředníci v Hodoníně zatím vyrazili na dvě kontroly, a to na základě dvou oznámení na podezření spalování nevoleného paliva. "Proběhlo správní řízení, které je neveřejné, s postupem dle zákona, byla uložena nápravná opatření," uvedl mluvčí radnice Ivo Cencinger.
Žádnou kontrolu dosud neprovedli podle mluvčího vyškovské radnice Michala Kočího tamní úředníci. Oznámení od obyvatel dostala radnice podle něj v řádu jednotek a podněty byly vyřešené osobním projednáním a výkladem problematiky podle zákona. Obešlo se to bez pokut.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů