Pátek, 19. dubna 2024

Ostrava půjčí lidem peníze na pořízení ekologického kotle

Ostrava půjčí lidem peníze na pořízení ekologického kotle

Ostrava nabídne zájemcům, kteří chystají výměnu neekologického kotle, bezúročnou půjčku. Měla by pomoci žadatelům o státní dotaci, kteří si nemohou dovolit předem vynaložit tak velkou částku na výměnu kotle. Půjčka až do výše sto procent nákladů jim umožní překlenout období mezi schválením dotace krajem a jejím vyplacením, řekla dnes novinářům náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Město bude ochotno půjčit peníze lidem, kteří jsou vlastníky nebo spoluvlastníky rodinného domu na území Ostravy a podepíšou čestné prohlášení, že vůči městu a jeho organizacím nejsou dlužníky. O poskytnutí půjček bude rozhodovat zastupitelstvo města. Žádosti bude přijímat odbor ochrany životního prostředí magistrátu.
"O zápůjčku budou moci obyvatelé města požádat až po uzavření smlouvy o poskytnutí dotace s krajem, nejpozději ale do dvou měsíců od uzavření této smlouvy. Žadatel bude muset udělit souhlas s inkasem a v případě nedodržení podmínek bude sankcionován," uvedla Šebestová.
Připomněla, že dobré zkušenosti s tímto postupem mají i jiná města v regionu, jako například Karviná či Bohumín. "Věřím, že tento systém bude fungovat a umožní i nízkopříjmovým žadatelům, aby si vyměnili svůj starý kotel za nový, moderní a hlavně ekologický," řekla Šebestová.
Město navíc stejně jako v předchozí výzvě přispěje žadatelům na nový kotel až 10.000 korun. S příspěvkem statutárního města Ostravy mohou občané získat dotaci až do výše 145.000 korun. Krajský dotační program bude vyhlášen 29. června, příjem žádostí bude spuštěn 5. září.
Od příštího pondělí město v těsné blízkosti radnice otevře i informační centrum k dotacím na výměnu neekologických kotlů, které bude v provozu každé pondělí a středu. Připravilo i informační kampaň.
"Připravili jsme kampaň cílenou na Ostravany, aby se dobře orientovali v podmínkách pro druhou výzvu kotlíkových dotací. Všem majitelům rodinných domů doručíme materiály s veškerými informacemi, v naší kotlíkové kanceláři jim poradíme a pomůžeme s vyplněním žádosti krok za krokem," dodala Šebestová.
Martina Helánová
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů